Beyond Words (Urszula Antoniak, 2017)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

In Beyond Words probeert een jonge Duitse advocaat zijn ware afkomst geheim te houden. Als zijn dood gewaande vader opeens voor de deur staat wordt de man weer geconfronteerd met een leven dat hij ver van zich af had willen houden. Welke consequenties heeft de ontmoeting voor zijn carrière en welke rol speelt de geheimzinnige blonde vrouw die regelmatig en vaak zwijgzaam door de film waart?

Michael (Jakub Gierszał) werkt in Beyond Words bij een advocatenkantoor in Berlijn waar voornamelijk zaken worden behandeld voor vermogende klanten. Af en toe staat het kantoor wel eens een asielzoeker bij, maar dat heeft meer te maken met PR dan met oprecht medeleven. Michael heeft met zijn accentloze Duits en geblondeerde kuif het voorkomen van een geboren Duitser. Pas wanneer plotseling vader Stanislaw (Phil Collins-lookalike Andrzej Chyra) thuis aanbelt, wordt duidelijk dat de jongeman helemaal geen Duitse achtergrond heeft. Michael komt uit Polen en heeft het geboorteland voorgoed achter zich gelaten na de dood van zijn moeder.

De ontmoeting tussen vader en zoon is een cultuurclash. Zoon Michael is een kille carrièreman en vader Stanislaw een melancholische bohemien met een punkverleden. De komst van vader doet Michael realiseren dat hij als immigrant in Duitsland altijd een buitenstaander is geweest en dat altijd zal blijven, hoe erg hij ook zijn best doet om hogerop te komen in de Duitse maatschappij. Hij kan zijn Poolse identiteit nooit volledig uitwissen, hoe graag hij dat ook zou willen.

Beyond Words (Andrzej Chyra en Jakub Gierszał)

De jonge advocaat heeft een buitengesloten positie, zowel op het werk (waar hij enkel contact heeft met zijn baas) als daarbuiten (de ongehuwde Michael heeft geen vrienden). Voordat de zoon zijn vader voor het eerst ontmoet ziet hij hem de avond ervoor al met een groepje een alternatieve club binnengaan. De zoon weet waarschijnlijk nog niet dat het zijn vader is, maar voelt zich aangetrokken door het Pools dat hij het groepje hoort spreken. In de club lukt het Michael niet om zich bij de anderen aan te sluiten. Het lijkt wel alsof ze hem niet kunnen zien. Het blijkt een voorbode van wat de man in de eindfase van de film te wachten staat.

Vader en zoon gaan regelmatig ’s avonds op stap in een poging de band te versterken. Tijdens een van hun trips ontmoeten ze een vrouw die we daarvoor al meerdere keren in Beyond Words hebben gezien. Haar naam is Alina. In haar eerste scène staat de geheimzinnige blonde vrouw dagdromend voor zich uit te kijken in een rijdende metro. Later werkt ze achter de tap van een chique bar. Het is dezelfde actrice (Justyna Wasilewska), maar de afwijkende haardracht wekt het vermoeden dat het niet hetzelfde personage is. Het haar en het tenue van de vrouw achter de bar geven haar een ouderwets uiterlijk, alsof ze een geest is uit het verleden. Ze zou een herinnering kunnen zijn aan moeder en dus aan thuisland Polen. De vrouw in de metro is een moderne Poolse die deze herinnering bij Michael oproept.

Beyond Words (Justyna Wasilewska)

Er zit een scène in Beyond Words waarin het lijkt alsof de moederfiguur daadwerkelijk als geestverschijning door het beeld loopt. Cameraman Lennert Hillege maakt daarbij gebruik van de weerspiegeling van een raam. In zeer gestileerde zwart-witbeelden wordt Michael meer dan eens achter glas gefilmd. Op de begane grond van het advocatenkantoor vormt glas de scheiding tussen hem en de rest van de wereld, alsof de wereld waar hij op uitkijkt onbereikbaar voor hem is. De positie van de camera achter glas levert een mooi effect op tijdens een avondscène bij een moderne bar. We zien vanaf de straat door het raam vader en zoon binnen zitten. Alina is buiten aan het telefoneren. Een kort moment maakt haar weerspiegeling deel uit van het café-interieur en lijkt de vrouw door het café te lopen, precies langs de tafel waar de vader en de zoon zitten.

De geest van het Poolse verleden zal altijd in Michaels leven blijven rondwaren. De man heeft veel moeite om dat te accepteren en brengt zijn migrantenbestaan daarmee in een neerwaartse spiraal.

7/10