Wild Romance (Jean van de Velde, 2006)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

wild romance 1

De Herman Brood-film Wild Romance wordt bevolkt door typetjes die je eerder zou verwachten in een sketch van Van Kooten en De Bie. De makers hebben potentieel drama opzijgezet en voor een kolderieke invalshoek gekozen. Het resultaat is een banale klucht waarin de excessen van seks, drug & rock-‘n-roll zijn uitvergroot.

Acteur Daniël Boissevain prevelt als een zojuist ontwaakte Koos Koets en lijkt meer op een jonge onuitgeslapen Henny Vrienten dan op Nederlands beroemdste rocker. Herman Brood is het centrale onderwerp van Wild Romance, maar het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Koos van Dijk. Hij de wethouder Hekking van de film. We zien Brood zoals zijn manager hem graag laat zien. De echte Brood blijft verstopt achter een imago.

De voice-over van acteur Marcel Hensema laat zich al tijdens de openingsscène als stoorzender gelden wanneer hij dwars door de slordig geënsceneerde zelfmoord van Brood heen praat. Door de overdreven acteerstijl lijkt het accent van de acteur nep terwijl hij wel degelijk net als Van Dijk in Winschoten is geboren. Wanneer Koos van Dijk in 1974 Herman Brood voor het eerst ontmoet, heeft Hensema voor heel even zijn accent getemperd. Dat had hij vaker moeten doen.

Wild Romance (Marcel Hensema als Koos van Dijk)

Wild Romance (Marcel Hensema als Koos van Dijk)

De film wordt geheel binnen de stijl van de jaren zeventig overstelpt door lollig bedoelde platte Hollandse filmclichés. Binnen een kwartier tel ik onder meer (en in willekeurige volgorde) een seksscène op een bank, een fellatio achter een toetsenbord, meerdere ontblote borsten (alsof elke jongedame indertijd bij het minste geringste haar T-shirt omhoog trok), een bungelend geslachtsorgaan en een scheet als een donderslag. Wild Romance is meer een uit de hand gelopen studentenfeest dan een film.

De enige aardige grap die ik heb kunnen ontwaren gaat over de verkeerde uitspraak van Wild Romance. Nederlanders hebben de neiging om bij Romance de klemtoon op de eerste lettergreep te leggen in plaats van op de tweede lettergreep. Het gevolg daarvan is dat de Amerikanen in de film denken dat Herman Brood begeleid wordt door wilde Romeinen.

3/10

One thought on “Wild Romance (Jean van de Velde, 2006)

  1. Ik heb ook een stukje gekeken, maar ik kreeg er jeuk van. Ik vind Hensema altijd wel een goede acteur (vooral in Simon) maar wat ik in deze film zag was niet bijster goed. Over Boissevain zwijg ik maar helemaal, want die heb ik nog nooit op een goede acteerprestatie kunnen betrappen.

    Ik ben het ook helemaal met je eens dat wij Nederlanders niet altijd moeten denken dat er borsten en piemels in een film moeten zitten om hem interessant te maken. Concentreer je eens op de inhoud, dan maakt de rest al bijna niets meer uit.

    Je laatste weetje vind ik wel leuk (over Romance). Ik heb het een paar keer hardop gezegd en ik kwam er achter dat ik er ook schuldig aan ben en dat terwijl mijn vriendin lerares Engels is. Laat het haar maar niet horen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *