Welt Am Draht (World On A Wire) (Rainer Werner Fassbinder, 1973)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

worldonawire

De toekomstwereld in Fassbinders tweedelige televisiefilm loopt vooruit op die getoond in The Matrix. In beide gevallen is een telefoon een poort tussen de eigen wereld en de virtuele wereld en lopen geheime agenten rond in driedelig pak.

Na een ongeluk van zijn voorganger en de verdwijning van een beveiligingsbeambte op zijn werk wordt Fred Stiller (Klaus Löwitsch, volgens overlevering permanent in beschonken staat) het nieuwe technische hoofd van project Simulacron 1, een computerprogramma waarmee menselijk gedrag kan worden gesimuleerd, voor wetenschappelijke doeleinden, maar ook om toekomstig consumentengedrag te berekenen voor een staalbedrijf. Stiller vermoedt dat er meer zit achter het ongeluk en de verdwijning. Door zijn paranoia en zijn experimenten met Simulacron 1 verliest hij grip op de realiteit.

Het na een restauratie fonkelend nieuw ogende Welt Am Draht is een surrealistische vertelling vol letterlijke weerspiegelingen en filosofische bespiegelingen over identiteit en zelfbewustzijn in een wereld die lijkt opgebouwd uit vergane Hollywoodglamour.

8/10