United States Of Love (Tomasz Wasilewski, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

De Poolse film United States Of Love speelt zich af in het jaar na de val van de Berlijnse muur. De omwenteling gaf de mensen binnen het Oostblok weer moed; een betere toekomst leek opeens binnen handbereik te liggen. De vier vrouwen die aan het begin van United States Of Love in een gezamenlijke scène worden geïntroduceerd verlangen zo hevig naar verandering in hun leven dat ze de realiteit uit het oog verliezen.

De grauwheid van het leven van de hoofdpersonages in United States Of Love uit zich onder meer in het kleurgebruik. Alle warme kleuren zijn rigoureus uit de film gefilterd. Je zou bijna denken dat de projector in de bioscoop aan vervanging toe is. Als Agata (Julia Kijowska) zich ’s avonds even afzondert op het balkon heeft de grijze muur achter haar bijna meer kleur dan haar gezicht.

United States Of Love (Julia Kijowska)

De flats waar de personages wonen hebben veel weg van de voormalige Bijlmerbajes. Geen wonder dat de vrouwen zich gevangen voelen en uit het oude leven willen breken. Agata is uitgekeken op haar huwelijk met Jacek (Lukasz Simlat) en obsessief verliefd op priester Adam (Tomasz Tyndyk). De alleenstaande schooldirectrice Iza (Magdalena Cielecka) hoopt een vaste relatie te krijgen met haar minnaar Karol (Andrzej Chyra) die net weduwnaar is geworden. De oudere Renata (Dorota Kolak) voelt zich hevig aangetrokken tot de veel jongere, sportieve Marzena (Marta Nieradkiewicz). Marzena ambieert een internationale carrière als model. De frustraties lopen soms hoog op als blijkt dat de status quo niet van de ene op de andere dag verandert en de verlangens niet in een oogwenk worden bevredigd.

United States Of Love (Dorota Kolak)

Ondanks de grote maatschappelijke veranderingen – waarvan flarden zijn te horen in nieuwsberichten op radio en televisie – blijft het leven in Polen voorlopig hetzelfde. In de kleine gemeenschap zorgt sociale controle ervoor dat de bewegingsvrijheid beperkt blijft. Het bestaan van de vier vrouwen is net als dat van de kanaries in het huis van Renata. De vogeltjes mogen elke dag lange tijd uit hun kooitjes en door de kamers fladderen, maar zitten nog altijd opgesloten in het huis.

United States Of Love (Magdalena Cielecka)

De kanaries zorgen voor spaarzame humor in een film die voor de rest heel erg kil is. De titel United States Of Love is nogal cynisch voor een verhaal waarin nauwelijks liefde valt te bespeuren. Individualisme en liefde gaan moeilijk samen. De liefdeswens van Agata, Iza en Renata is meer een streven om iemand te bezitten dan om van iemand te houden. De film gaat zelf ook weinig liefdevol om met de hoofdpersonages. Zelfs de relatief onschuldige Marzena blijft niets bespaard. Die meedogenloze opstelling van de filmmakers ten opzichte van de personages zal niet bij alle kijkers in goede aarde vallen.

7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *