Trap Street (Vivian Qu, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

trapstreet

Scarlet Street, 99 River Street, Mystery Street en Side Street zijn slechts enkele voorbeelden van film noir met een straat in de titel. Trap Street is neo-noir met kafkaiaanse trekjes.

In de straten van een stad ergens in zuidelijk China krijgt de jonge landmeter Li Qiuming (Yulai Lu) de mysterieuze dame Guan Lifen (Wenchao He) in zijn vizier. Geïntrigeerd kijkt hij toe hoe ze ongestraft haar rode wagen langs een rotonde parkeert en Forest Street in loopt. Op zijn beurt wordt Qiuming in de gaten gehouden door observatiecamera’s, zeker nadat hij Guan Lifen een lift heeft gegeven tijdens een zware regenbui en zij per ongeluk een rood doosje in zijn dienstauto verliest met twee USB-sticks. Verblind door verliefdheid heeft de jongeman veel te laat in de gaten dat Guan Lifen zijn femme fatale is en dat hij zich te dicht bij verboden terrein heeft begeven. Hij had beter kunnen weten, want Forest Street staat niet op de stadsplattegrond en is ook niet via GPS te traceren.

Het genre film noir past bij elk decennium en op elke locatie. De klassieke noir kwam voort uit de onzekere periode in de Verenigde Staten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Trap Street speelt zich af in het moderne China waar het bureaucratisch apparaat nog minder zichtbaar opereert dan tijdens het ouderwetse communistische bewind. In beide gevallen wordt het lot van het hoofdpersonage bepaald door machinaties waar een eenvoudig individu geen greep op heeft en waarbij hij altijd het onderspit delft.

7/10