The Yellow Sea (Na Hong-jin, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

yellowsea

Na Hong-jin, regisseur van The Chaser (2008), gaat in opvolger The Yellow Sea in de extra versnelling. De actiethriller had net zo goed The Chaser II kunnen heten. Iedereen rent achter elkaar aan, maar vooral achter de uit het Chinese achterland afkomstige Koreaanse taxichauffeur Ku-Nam (Ha Jung-woo).

Ku-Nam verliest in een louche gokclub al zijn geld tijdens potjes Mahjong en kan onmogelijk zijn schulden afbetalen. Een plaatselijke Koreaanse onderwereldbaas en schuldeiser biedt hem een moordklus aan, te voltrekken in Seoul. Ku-Nam ziet geen enkele andere uitweg en laat zich overhalen tot een illegale boottocht over de zee uit de filmtitel. De opdracht stelt hem in de gelegenheid tegelijkertijd op zoek te gaan naar zijn vrouw. Zij heeft hem en hun dochtertje verlaten en verblijft op een onbekend adres in Zuid-Korea. Ku-Nam heeft lang niets meer van haar gehoord en vreest het ergste. Zijn dubbele taak, en een deadline van tien dagen voor het halen van de boot terug naar China, zorgt in de eerste helft van de film voor constante spanning.

Natuurlijk loopt alles anders dan gepland en moet de taxichauffeur letterlijk rennen voor zijn leven, achterna gezeten door onder meer zijn onverzettelijke opdrachtgever Myung-Ga (Yun-Seok Kim) en aanhang, handlangers van een criminele zakenman en de Koreaanse Keystone Cops. De blunderende agenten maken in The Yellow Sea meer blikschade dan hun collega’s in The Blues Brothers. Het geweld heeft soms een cartoonesk wreed karakter. Ku-Nam heeft bizar veel geluk bij het uit handen blijven van zijn achtervolgers en krijgt meer klappen te verduren dan een gewone sterveling kan verdragen. Hij blijft onverminderd hard rennen, ondanks toenemend bloedverlies.

Hoe langer de twee uur en twintig minuten tellende film duurt (de Koreaanse versie is 17 minuten langer), hoe meer de ongeloofwaardigheid begint te knagen. Vanaf een nachtelijke autoachtervolging sloeg bij mij verzadiging toe en zorgde afnemende aandacht ervoor dat de logica van sommige plotwendingen me ontging – ik wist niet meer exact wie nu precies wie bloedig te lijf ging en waarom. Het minst begreep ik van de laatste confrontatie overdag in een bankgebouw. The Yellow Sea biedt over de gehele linie prima vermaak, maar heeft in de tweede helft de neiging zichzelf voorbij te rennen.

7/10