The Source Family (Maria Demopoulos & Jodi Wille, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

sourcefamily

The Source was het eerste health food restaurant, opgericht door Jim Baker (1922-1975) aan Sunset Boulevard, schuin tegenover het Golden Crest Hotel. Baker en zijn Source Family zijn onderwerp van een documentaire waarin onder meer een link gelegd wordt tussen deze sekte en Hollywood. Verschillende regisseurs gebruikten in hun films het restaurant als decor.

Alex In Wonderland is Paul Mazursky’s autobiografisch getinte film uit 1970 over Alex (Donald Sutherland), een filmregisseur in Hollywood in een tijd dat mensen groovy zeiden wanneer ze chill bedoelden. De film bevat een paar spectaculaire Felliniaanse taferelen. Grootmeester Federico Fellini wordt vereerd met een gastrolletje. Net als de meeste hippe Hollywoodbewoners eet Alex samen met een goede vriend (Andre Philippe) bij The Source. Paul Mazursky herinnert zich de restaurantscène tijdens het audiocommentaar dat hij geeft op de dvd-uitgave die vorig jaar tevoorschijn kwam uit de archieven van Warner:

Now this is The Source restaurant which was owned by a famous guy named Jim Baker who ended up dying in Hawaii of sky diving or something. And I think you’ll see him in the shot somewhere. He wanted to be seen. (…) That’s Jim Baker in the back with the white beard.

Zoals te zien op onderstaand screenshot kijkt Baker links achter in beeld langs de zangeres rechtstreeks de camera in. Het is niet de eerste keer dat de vierde muur in Alex In Wonderland wordt doorbroken. Vermoedelijk zit Bakers vrouw Robin naast hem. Van Donald Sutherland is rechtsonder slechts de rechterhand zichtbaar.

Alex In Wonderland

Alex In Wonderland

Jim Baker staat centraal in de documentaire The Source Family. Geïnspireerd door Yogi Bhajan startte de charismatische restauranteigenaar eind jaren zestig vanuit The Source een commune die zich baseerde op een collage van religieuze invloeden. Baker en zijn in het wit geklede volgelingen vormden in de eerste helft van de jaren zeventig een bezienswaardigheid in Los Angeles. De meeste van de voormalige sekteleden praten anno nu nog steeds met bewondering over hun leider. It might sound insane, but I saw lightning balls coming out of his ears, beweert een van hen. Een ander werd bij de eerste ontmoeting overmand door een groot wit licht toen hij Baker aanraakte.

Ook muzikanten voelden zich tot de seks, drugs en rock-’n-roll van The Source Family aangetrokken, zoals Sky Saxon van The Seeds. De sekte had een eigen huisband en een geluidsstudio. De film is daarom niet alleen het portret van een megalomane sekteleider die ten onder gaat aan zijn eigen grootheidswaanzin, maar ook een muziekdocumentaire over een obscure psychedelische rockband. Vandaar dat David Nuss van de No-Neck Blues Band en Billy Corgan van The Smashing Pumpkins deel uitmaken van de pratende hoofden.

Annie Hall

Annie Hall

Alex In Wonderland is niet de enige speelfilm waarin een bezoekje aan The Source voorkomt. Het terras van het restaurant is ook een locatie in een van de scènes uit Annie Hall (1977). Komiek Alvy (Woody Allen) vliegt een paar keer vanuit geliefd New York naar Los Angeles omdat zijn goede vriendin Annie (Diane Keaton) daar is gaan wonen en werken. Bovenstaande scène, die ook voorbijkomt in de documentaire The Source Family, speelt zich af tijdens zijn tweede bezoek.

Woody Allen doet er in zijn film alles aan om Hollywood af te schilderen als een verderfelijk oord. The Source is voor hem een van de voorbeelden van een lege modieuze levensstijl waarbij het voornamelijk draait om uiterlijk vertoon. Hij walgt letterlijk van deze wereld en krijgt al een vieze smaak in de mond bij het bestellen van de veganistische gerechten op de menukaart. Net als in de film van Paul Mazursky zit (toevallig?) een man met een indrukwekkend afrokapsel in beeld. Jim Baker is de grote afwezige, want hij overleed een jaar voordat deze scène werd opgenomen. Zal Allen geweten hebben van Bakers verhaal? Het moet haast wel. The Source is waarschijnlijk bewust als locatie uitgekozen om de bewoners van Hollywood te herinneren aan de mogelijke gevolgen van hun dwaze excessen.

7/10