The Selfish Giant (Clio Barnard, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

selfishgiant

Het verschil tussen de achtergestelde arbeidersklasse en dieren is klein in The Selfish Giant. Mensen op de onderste tree van de sociale ladder staan laag in de pikorde, slechts een fractie hoger dan paarden.

De viervoeters staan in het begin van de film nietsvermoedend stil te grazen terwijl de lucht als een massief gevaarte boven hen hangt. Schroothandelaar Kitten (Sean Gilder) gebruikt ze als trekpaard voor het verslepen van handelswaar of als racepaard om in te zetten tijdens illegale wedstrijden. Ze zijn het gewend klappen te krijgen.

De hyperactieve, brutale spijbelaar Arbor (Conner Chapman) en zijn geschorste schoolmaatje Swifty (Shaun Thomas) verrichten zwart klusjes voor Kitten. Dromer Swifty houdt van paarden en kan zeer goed met ze overweg. Pragmaticus Arbor ziet de dieren net als Kitten als gebruiksvoorwerpen. Het grote verschil in levenshouding tussen de twee jongens is goed te zien in de scène waarin Arbor met een veulen wil uittesten of er nog stroom zit op de elektriciteitskabel die hij wil stelen. Swifty protesteert met succes, maar trekt later alsnog aan het kortste eind. Voor dromers is geen plaats in de verharde wereld.

8/10