The Red House (Delmer Daves, 1947)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

theredhouse

American gothic film noir The Red House speelt zich in dezelfde soort landelijk setting af als The Night Of The Hunter (Charles Laughton, 1955) en heeft dezelfde, in schaduwen gehulde sprookjesachtige sfeer. In The Night Of The Hunter is neppriester Harry Powell (Robert Mitchum) de grote boze wolf. The Red House wordt beheerst door een donkere bos, omringd door hekken en prikkeldraad. Trespass at your own risk, waarschuwt een houten bord aan het eind van het open veld. Er schuilt geen wolf in de schaduw van de bomen, maar wat dan wel?

Aan de rand van het bos woont verlegen tiener Meg (Allene Roberts), de adoptiedochter van boer Pete Morgan (Edward G. Robinson) en zijn zus Ellen (Judith Anderson). Ze heeft een oogje op haar klasgenoot Nath (Lon McCallister) en weet hem over te halen op de boerderij van de Morgans te werken. Na zijn eerste werkdag wil Nath ’s avonds een voor hem onbekende kortere route door het bos naar huis nemen, zich niets aantrekkend van de waarschuwing van Pete Morgan dat het bospad omgeven is door gevaar.

Tot aan de ontknoping van verhaal staat het bos vooral symbool voor seksualiteit. Meg is net zo nieuwsgierig als Nath naar de geheimen van het bos, hoezeer Pete Morgan haar probeert tegen te houden. De pleegvader loopt mank vanwege een houten been (weinig subtiel duidend op impotentie). Hij ziet de relatie tussen de bijna volwassen Meg en Nath met grote zorg aan. Het liefst had hij het meisje nooit volwassen zien worden. Zijn behoefte haar van de buitenwereld af te schermen en voor zichzelf te houden, heeft incestueuze trekjes.

redhouse01

Personages met nauwelijks verhulde seksuele uitstraling zijn verdacht, zoals de jonge femme fatale Tibby (Julie London) en de met geweer gewapende Teller (Rory Calhoun). Tibby is Megs rivale als het gaat om de aandacht van de naïeve Nath. De drie ondernemen overdag een speurtocht naar het geheimzinnige rode huis waar Morgan het vaak over heeft. In plaats van angst voelt Meg zich juist op vertrouwd terrein. Het verboden gebied stelt haar gerust en brengt haar tegelijk in verwarring, zoals blijkt uit de opvallendste close-up in de film (zie bovenstaande screenshots). Een dialoog tussen Tibby en Nath wordt ruim 25 seconden op onnatuurlijke wijze onderbroken voor Megs onderzoekende en nadenkende blik. Haar gedachten worden enkel begeleid door het ritselen van de struiken en de score van Miklós Rózsa. De grenzen van Megs nieuwsgierigheid zijn nog lang niet bereikt. Boer Morgan zal zwaarder geschut moeten inzitten om haar tegen te houden.

The Red House is publiek domein en daarom onder meer te bekijken via Archive.org. Voor een betere beeldkwaliteit is sinds april een dvd/Blu-ray beschikbaar. Deze uitgave is een voorbeeld van hoe je ook te ver kunt gaan in het restaureren van een oude film. De recensent van dvdbeaver.com heeft er geen goed woord voor over. En dan moet hij het audiocommentaar van William Hare nog horen. Het audiocommentaar is het meest zinloze, overbodige en onnozele dat ik ooit van een filmexpert heb gehoord. Hare is voornamelijk aan het beschrijven wat we zelf al duidelijk kunnen zien (Look at mr. McCallister’s hair waving!) en herhaalt regelmatig de dialogen, op het onbedoeld koddige af. Een van zijn terugkerende opmerkingen is: And again, look at that expression! Na een half uurtje zonder enige interessante context ben ik afgehaakt. Zonde van de tijd.

8/10