The Private Files Of J. Edgar Hoover (Larry Cohen, 1977)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

privatefiles

The Private Files Of J. Edgar Hoover is een afwijkende film in het repertoire van de vermaarde B-filmer Larry Cohen.

Larry Cohen is het bekendst als regisseur van goedkope genrefilms als Black Caesar (1973) (blaxploitation gangsters), It’s Alive (1974) (bedreig(en)de babymonsters), Q (1982) (een vliegend prehistorisch monster in New York) en Stuff (1985) (een dodelijk, verslavend toetje slaat toe) en als schrijver van vlotte filmverhalen en scenario’s over gevaarlijke situaties binnen de vierkante meter (Phone Booth, Cellular, Captivity). Cohen is een genreauteur, geholpen door een vast gezelschap karakteracteurs met veelal Ierse wortels. Met The Private Files Of J. Edgar Hoover verrast hij met een ambitieuze biopic over de man die tussen 1924 en 1972 baas was van de FBI (en de voorloper daarvan).

Het is een verhaal van epische omvang, bevolkt door historische figuren, vanaf de mythische topcrimineel Dillinger en president Franklin D. Roosevelt tot en met de broertjes Kennedy, senator McCarthy, Martin Luther King en Lyndon B. Johnson. Dankzij een paar slim neergezette oude auto’s en strategisch gemonteerde archiefbeelden lukt het Cohen de geschiedenis redelijk geloofwaardig na te bootsen. De fotografie is flink vlakker dan in het werk van collega B-filmer Roger Corman (zoals bijvoorbeeld The St. Valentine’s Day Massacre uit 1967).

The Private Files… wordt grotendeels overeind gehouden door een cast vol veteranen, zoals Rip Torn, José Ferrer, Howard Da Silva, James Wainwright (iets te oud om voor de jonge Hoover door te kunnen gaan) en Broderick Crawford (als de oude Hoover). De muziek van Miklós Rózsa (The Naked City, Ben Hur, Spellbound) is opvallend tongue in cheek tijdens scènes waarin Hoover zich alleen in een ruimte met een vrouw bevindt. De FBI-baas is zo bang voor chantage, dat hij iedere toenadering van een vrouw als verdacht beschouwt. Zijn vrouwloze bestaan wakkert echter geruchten op van mogelijke homoseksualiteit, wat Hoover laaiend maakt. Als er vrouw te dicht bij Hoover komt, gaat de filmmuziek tekeer alsof het een spannende achtervolging betreft in een actiefilm.

Op DVD-R uitgebracht in de MGM Classics Collection Series.

7/10