The Makioka Sisters (Kon Ichikawa, 1983)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

makioka

Bij de eerste scène van The Makioka Sisters vreesde ik een zware twee uur en twintig minuten voor de boeg te hebben. De gezusters Makioka worden alle vier geïntroduceerd met een snelle dialoog die voornamelijk bestaat uit kort gemonteerde close-ups. De twee oudere en twee jongere zussen praten in rap tempo en noemen regelmatig elkaars naam, maar omdat ik intensief ondertiteling zat te lezen, lukte het me nauwelijks de juiste naam bij het juiste gezicht te plaatsen. Ik was de draad al kwijt voordat de film goed en wel was begonnen.

Later maakt een flashback de familieaffaires niet per se direct duidelijker, ook al gaat het beeld tijdelijk op zwart/wit. Pas als de kleur in een van de flashbacks terugkeert, begint alles geleidelijk op zijn plaats te vallen en kon ik me zorgen maken over de huwelijkskansen van de stille, kieskeurige Yukiko (Sayuri Yoshinaga) en kreeg ik medelijden met jongste zus Taeko (Yûko Kotegawa) die volgens de traditie pas mag trouwen als haar oudere zus in het huwelijk is getreden. Een schandaal dat vijf jaar eerder plaats heeft gevonden, drukt nog steeds zwaar op de onderlinge verhoudingen.

The Makioka Sisters begint in 1938 en speelt zich af tegen de achtergrond van de Japanse invasie in Mantsjoerije en de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. De geschiedenis lijkt geen directe invloed te hebben op de familie. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Maar als alle conflicten tot een conclusie komen – waar ik verder niets over zal verklappen – doet de luide stoomfluit van een grote, zware locomotief ons opschrikken. De machine, klaar voor vertrek op een vol perron, is niet alleen het symbool van de grote veranderingen in huize Makioka, maar ook voor de grote veranderingen die de Tweede Wereldoorlog zal brengen voor de Japanse bevolking. Het maakt eigenlijk niet uit of de film goed of slecht voor de zussen afloopt – de stoomfluit is het signaal dat het verhaal na de aftiteling alsnog een tragisch einde in petto heeft.

8/10