The Humbling (Barry Levinson, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

thehumbling1

Een acteur op zijn retour wordt via de intercom opgeroepen zich naar het toneel te begeven. De man verlaat de kleedkamer, verdwaalt in de gangen, staat plotseling op straat en laat per ongeluk de deur achter zich in het slot vallen. Hij rent naar de theateringang waar hij bij de zaal wordt tegengehouden door een suppoost die niet gelooft dat de man de hoofdrol speelt in het toneelstuk dat zojuist is begonnen. Het voorval komt voor in twee Amerikaanse speelfilms uit 2014. Eén van de twee won geen Oscars.

Wat is er toch aan de hand met regisseur Barry Levinson (Diner, Rain Man)? Zijn laatste geslaagde productie was de politieke satire Wag The Dog uit 1997. Twee jaar geleden kwam hij op de proppen met horrorfilm The Bay. En wat is er aan de hand met Al Pacino? Na zijn intense titelrol in The Merchant Of Venice (2004) wisselde hij magere misdaadfilms af met flauwe komedies en een gastbijdrage in het door critici volledig afgebrande Adam Sandler-vehikel Jack and Jill (2011). Veel van zijn films gaan aan Nederland voorbij, onder meer de Oscar Wilde-verfilming Salomé (2013) met Jessica Chastain als tegenspeelster. We mogen blij zijn dat The Humbling Nederland ook heeft overgeslagen.

In deze mislukte film speelt Pacino de egocentrische acteur Simon Axler. Hij praat tegen zichzelf in de spiegel en heeft moeite met het uit elkaar houden van werkelijkheid en fictie. De bovengenoemde scène is een nachtmerrie waar hij uit ontwaakt vlak voordat hij op moet voor een toneelstuk van Shakespeare. Eenmaal op de planken gearriveerd ziet hij in het publiek de recensenten driftig aantekeningen maken op hun mobiele telefoons. Hij laat zich van ellende van het toneel rechtstreeks in de lege orkestbak vallen.

Axler brengt korte tijd door in een psychiatrische inrichting onder toeziend oog van psychiater Farr (een getypecaste Dylan Baker). De acteur krijgt tegen zijn wil gezelschap van medecliënt Sybil (Nina Arianda). Zij heeft een traumatische ervaring gehad met haar man en vraagt Axler of hij hem wil ombrengen. Dit gegeven is slechts een subplot dat is bedoeld om de film enige spanning mee te geven.

De kern van de film draait om de verhouding van de bejaarde acteur met de veel jongere Pegeen (Greta Gerwig), de dochter van een bevriend stel (Dianne Wiest en Dan Hedaya). Zij heeft al sinds haar achtste een oogje op Axler en verrast hem bij zijn terugkomst met een bezoek. Het is hun eerste ontmoeting na meer dan twintig jaar. De twee belanden in bed, wat een beetje vreemd is aangezien Pegeen lesbisch is. Voordat de acteur het weet is ze bij hem ingetrokken. De jonge vrouw had zijn eigen dochter kunnen zijn en het zal niemand verbazen dat ze dat waarschijnlijk ook daadwerkelijk is.

thehumbling2

Een van de grootste zwaktes van de film is dat de hele relatie met Pegeen mogelijk een waangedachte is van een man bij wie de hersenen door ouderdom niet meer naar behoren functioneren. Hij kan zijn seksuele fantasieën niet meer van de werkelijkheid onderscheiden. The Humbling lijkt bedoeld als komedie over dementie en is vaak net zo in de war als iemand met dementieverschijnselen. De openingsscène is niet het enige fantasiemoment. De kijker moet constant alert blijven en er rekening mee houden dat meer gebeurtenissen rechtstreeks uit het hoofd van het hoofdpersonage komen. Het verhaal wordt ontkracht als bijna alles wat we zien in twijfel getrokken moet worden.

De zelfingenomen Axler maakt het onmogelijk om hem tragisch, aandoenlijk of grappig te vinden. Hij hoort graag zijn eigen stem en is een slechte luisteraar. Pacino kan zijn mond niet houden en Levinson geeft hem tijdens de monologen alle ruimte voor richtingloze improvisaties. De teksten zijn nauwelijks verstaanbaar door binnensmonds gemompel. De film had wat dat betreft beter The Mumbling kunnen heten. Het verhaal wordt telkens hinderlijk onderbroken en in mootjes gehakt door de sessies die de acteur met zijn psychiater via Skype heeft. Waarschijnlijk zijn deze scènes bedoeld als surrogaat voor de monologue intérieur uit het boek van Philip Roth waar de film op is gebaseerd. De roman wordt vrijwel unaniem door literatuurrecensenten als een van zijn zwakste genoemd.

2/10


The Mumbling is via Amerikaanse import verkrijgbaar op dvd en Blu-ray

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *