The Great White Silence (Herbert G. Ponting, 1924)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Het verslag van Herbert G. Ponting over de expeditie in de periode 1910-1913 naar het zuidelijkste puntje van de Zuidpool, is tot aan de tragische afloop vooral een natuurfilm.

De hoofdrol wordt in de eerste helft niet gespeeld door scheepslui en ontdekkingsreizigers, maar door ijsrotsen, gletsjers, orka’s, zeeleeuwen en pinguïns. De dieren op het schip Terra Nova passeren in een bijrol, zoals de sledehonden, de zwarte bootkat (waarvan ik de politiek incorrecte naam liever onvermeld laat) en de Siberische pony’s. Het is aandoenlijk te zien hoe de pony’s, na wekenlang in een kooi op de boot te hebben gezeten, de voor hun vertrouwde ijsgrond betreden en daar met hun hoeven in de sneeuw graven, op hun rug liggend met de poten in de lucht spartelen en sneeuw happen, zo blij als kleine kinderen in een pierenbad.

De ijskoude soundtrack is van Simon Fisher Turner, bekend van zijn werk voor onder meer Derek Jarman. Chris Watson (in een ver verleden medeoprichter van de band Cabaret Voltaire) nam speciaal voor deze kraakheldere Blu-ray-uitgave de stilte op in de hut van Captain Scott.

9/10