The Family Fang (Jason Bateman, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

the family fang 3

The Family Fang is de tweede speelfilm met Jason Bateman in een dubbelrol als acteur en regisseur. Net als Bad Words (2013) valt zijn nieuwe film volgens IMDb zowel onder drama als komedie. Daar is voor deze gelegenheid ook mysterie als derde genre aan toegevoegd.

De humor wordt in The Family Fang opgehangen aan de stunts die vader en moeder Fang uithalen in het kader van hun kunstprojecten. Ze zetten samen choquerende en provocerende situaties in scène in openbare ruimtes en filmen hoe toevallige voorbijgangers daarop reageren. Wat zij als kunst beschouwen noemen wij Bananasplit. Het duo gebruikt en misbruikt hun twee kinderen Annie en Baxter door hen bij de stunts te betrekken, zoals in het begin van de film bij een in scène gezette bankoverval (*).

The Family Fang gaat over twee kinderen die zich op latere leeftijd realiseren dat ze door het gedrag van hun ouders psychisch beschadigd zijn. De volwassen Annie (Nicole Kidman) en Baxter (Bateman), die door hun ouders liefkozend A en B worden genoemd, hebben ook kunstzinnige aspiraties. Annie is een weinig succesvolle actrice en Baxter heeft moeite om een vervolg op zijn debuutroman te schrijven. Door een toevallige samenloop van omstandigheden ontmoeten ze na jaren weer hun ouders Caleb en Camille. Pa en ma zijn het verzinnen van stunts nog steeds niet verleerd, maar de kinderen hebben ditmaal minder zin om mee te doen.

The Family Fang

The Family Fang

Als de twee ouders plotseling spoorloos verdwijnen en een bebloede auto achterlaten, denkt de politie aan een misdrijf. Annie en Baxter weten wel beter. Annie is het meest overtuigd dat de verdwijning onderdeel uitmaakt van een nieuw kunstproject. Baxter is iets minder zeker van de zaak, maar dat weerhoudt hem er niet van om zich rustig voor te bereiden op een lezing voor een schoolklas van een oude schoolvriendin. Omdat Annie en Baxter zich geen hele grote zorgen maken, sijpelt al het mogelijke mysterie uit het verhaal.

Christopher Walken en Maryann Plunkett spelen de oude versies van Caleb en Camille. Ze vertonen weinig uiterlijke overeenkomsten met de jongere varianten die we in de vele flashbacks zien. De twee jongere versies van Annie (Mackenzie Brooke Smith als de negenjarige Annie en Taylor Rose als achttienjarige Annie) lijken alleen met een beetje fantasie op een jonge Nicole Kidman. Een enkele bijrolspeler, zoals de overacterende Josh Pais en Harris Yulin in de rol van mentor Hobart, denkt dat hij in een doldwaze komedie is beland, terwijl de meeste acteurs het zotte verhaal juist op ernstige wijze benaderen. The Family Fang blijft door de verschillende acteerstijlen tussen komedie en drama in bungelen.

The Family Fang (Nicole Kidman & Jason Bateman)

The Family Fang (Nicole Kidman & Jason Bateman)

Films over mensen die de boel graag belazeren hebben het grote nadeel dat alle handelingen van de bedriegers niet serieus te nemen zijn. De meeste kijkers zullen er vroegtijdig niet aan twijfelen dat de verdwijning van de ouders te maken heeft met een nieuwe kunstzinnig bedoelde poets die wordt gebakken. Omdat we zeker kunnen zijn dat de verdwijning in scène is gezet, is het heel erg lastig om geïnteresseerd te blijven in het verdere verloop van het verhaal. De kijker wordt aan het eind niet beloond. Een vergezochte aanwijzing leidt tot een slepende ontknoping waarin sommige personages heel veel uit te leggen hebben.

4/10


(*) De overval in de bank laat de kijker met veel vragen achter. Vader verkleedt zich als bewaker en heeft een kleine camera in zijn pet gemonteerd. De echte bewaker is nergens te bekennen. Het is ook zeer de vraag of het in de jaren zeventig al mogelijk was om zulke minuscule camera’s te kopen. Het is heel vreemd dat de actie zonder gevolgen blijft. Zelfs een gefingeerde bankoverval is strafbaar, zeker als je daar kinderen bij betrekt. De familie Fang kan het pand echter zonder problemen verlaten.

Het doel van alle videoprojecten is het filmen van de reacties van omstanders. Ik vraag me af hoe bruikbaar de beelden zijn die vader Caleb aan de stunt in de bank heeft overgehouden. De grappigste reactie heeft hij niet eens in beeld.

One thought on “The Family Fang (Jason Bateman, 2015)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *