The Disappearance Of Eleanor Rigby Him & Her (Ned Benson, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

disappearance him her

In het filmexperiment The Disappearance Of Eleanor Rigby verlaat Eleanor haar echtgenoot Conor, een half jaar nadat hun huwelijk werd opgeschud door een grote tragedie. Niet alleen het echtpaar gaat uit elkaar, maar ook de film breekt in tweeën.

disappearance him

[Spoilers!]
De eerste film Him wordt getoond vanuit het perspectief van Conor (James McAvoy). De tweede, iets langere film Her gaat over de weg die Eleanor (Jessica Chastain) bewandelt. Hun wegen kruisen elkaar slechts een paar keer. De twee films kunnen niet zonder elkaar net zoals de twee jonggehuwden eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. Het heeft geen zin slechts één van de films te bekijken. Het verhaal van Him laat te veel gaten open die pas door Her worden aangevuld en Her is lastig te waarderen zonder gebeurtenissen en personages uit Him te kennen. Het belang van voorvallen in de ene film wordt pas duidelijk als je de andere film hebt gezien. Slechts een paar scènes komen in beide versies voor. Met Him nog vers in het geheugen merk je dat in die scènes de dialogen bij Her net even anders verlopen, omdat hij en zij de ontmoetingen op een andere manier hebben herinnerd. Voor het beste effect kun je Him en Her daarom maar beter direct achter elkaar zien, omdat zulke details je anders vermoedelijk zullen ontgaan.

disappearance her

Herinnering en de angst voor het vergeten lopen als een rode draad door de films en zijn regelmatig onderwerp van de dialogen, onder meer tijdens de gesprekken tussen Conor en zijn vader (Ciarán Hinds). Vader vermoedt dat zijn geheugen hem vanwege ouderdom steeds meer in de steek laat. Hij heeft zelfs meegemaakt dat hij niet meer op zijn eigen naam kon komen. Samen wachtend op de trein haalt Eleanor met haar vader (William Hurt) herinneringen op aan een van de vakantie-uitstapjes toen zij nog kind was. Zij heeft de mooie ervaringen onthouden en hij alleen maar de negatieve. De belangrijkste dialoog van Eleanor en Conor gaat over het vergeten van het gezicht van een kind. Zelfs de herinnering aan het meest dierbare blijkt aan slijtage onderhevig. In deze zeer ingetogen, ontroerende scène hebben twee mensen elkaar nodig om de herinnering levend te houden.

Al een paar dagen na het zien van The Disappearance Of Eleanor Rigby Him & Her ging mijn geheugen met me aan de haal en zijn de twee films in mijn hoofd versmolten tot één film. Het filmexperiment speelt een spel met mijn herinnering. De gekozen vorm versterkt het hierboven genoemde thema van de film. Producer Harvey Weinstein had er echter geen vertrouwen in en heeft Him & Her laten hermonteren tot de film Them die 123 minuten duurt in plaats van 191 minuten en gelukkig niet in Nederland is uitgebracht. Het gebeurt wel vaker dat een originele vertelvorm opgeofferd wordt aan de commercie. Denk bijvoorbeeld aan Conversations With Other Women (Hans Canosa, 2005) waarin een man (Aaron Eckhart) en een vrouw (Helena Bonham Carter) de hele film lang worden gescheiden door middel van split screen (zie trailer). Helaas was bij de Cult Videotheek in Amsterdam destijds slechts de versie beschikbaar in een kleiner beeldformaat zonder split screen, terwijl dat juist het uitgangspunt was om de film te maken. De ongebruikelijke vorm maakt de film bijzonder. Vermijd daarom The Disappearance Of Eleanor Rigby Them.

7/10

2 thoughts on “The Disappearance Of Eleanor Rigby Him & Her (Ned Benson, 2013)

  1. Ik vraag me nu af wat de echte volgorde is. Wij hebben namelijk eerst Her gezien en daarna Him. dit overigens omdat de bioscoop (LantarenVenster in Rotterdam) hem zo had geprogrammeerd. Je kocht één kaartje en de films werden achter elkaar vertoond met een korte pauze. Desalniettemin was ik erg onder de indruk. Mooi verhaal waarbij je inderdaad de films achter elkaar moet bekijken om belangrijke details niet te vergeten.

  2. In Kriterion Amsterdam was het dus precies andersom, ook met korte pauze. Blijkbaar maakt de volgorde dus niet echt uit al is het bij Him prettig dat we hem & haar in de openingsscène gezamenlijk zien tijdens een gelukkig moment. Bij Her duurt het een tijdje voordat hij voor het eerst in beeld komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *