The Descendants (Alexander Payne, 2011)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

descendants

Er duikt een bekend gezicht op tussen de acteurs in The Descendants en het duurde even voordat zijn naam me weer te binnen schoot.

Hij is eerst even te zien als een van de familieleden van advocaat Matt King (George Clooney) en gaat net als de overige aanwezigen gekleed in een luchtig, felgekleurd Aloha shirt. De familie vergadert over de toekomst van een stuk grond dat sinds midden negentiende eeuw van generatie op generatie is geërfd. De mogelijke, zeer lucratieve verkoop is een zijplot en controversieel, want het is zo goed als zeker dat projectontwikkelaars en hordes toeristen de ongerepte natuurgebied zullen gaan vertrappen.

De tweede keer dat het bekende gezicht in beeld komt, is tijdens een barbecue waarbij de voltallige familie via stemming gaat beslissen wie de meest geschikte koper is van de grond. Matt is als enige gemachtigd het resultaat van de stemming te bevestigen met zijn handtekening. Hij zit aan tafel met neef Hugh (Beau Bridges) en wordt tijdens een discussie gadegeslagen door een zwijgend reagerend familielid. Nu herken ik pas:: acteur Michael Ontkean, onder fans van Twin Peaks beter bekend als sheriff Harry S. Truman. Tussen die legendarische serie en deze vijfde speelfilm van Alexander Payne is zijn carrière verzand in minder spraakmakend televisiewerk, dus het is leuk hem weer eens in actie te zien. Hoewel, actie is een groot woord. Zijn rol bestaat uit niet meer dan aanwezig zijn. Met steeds wijder openende ogen luistert hij naar het gesprek tussen Matt en Hugh. De rol van Michael Ontkean in The Descendants is meer zwijgend dan die van Jean Dujardin in The Artist.

De still hierboven is van de eerste familievergadering met Ontkean rechts in het blauw.

8/10