The Daughter (Simon Stone, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

The Daughter 1

De Australische toneelregisseur Simon Stone heeft voor zijn speelfilmdebuut The Daughter een sterke cast om zich heen weten te verzamelen. De verfilming van Henrik Ibsens De Wilde Eend is extra de moeite waard vanwege de onverwachte montage-ingrepen en het incidenteel inzetten van geïsoleerde filmmuziek. Door de setting te verplaatsen naar hedendaags Australië doet Stone vergeten dat The Daughter een bewerking is van een Noors toneelstuk uit 1884.

The Daughter begint met een geweerschot. Na de knal wordt meteen duidelijk wat voor persoon de schutter is. Fabrieksdirecteur en patriarch Henry (Geoffrey Rush) heeft een wilde eend uit de lucht geschoten en laat de gewonde vogel achter. Henry is een man die geen verantwoordelijkheid wil of durft te nemen voor wat hij aanricht. In de volgende scène vertelt hij zijn werknemers dat hij de houtfabriek gaat sluiten. Een van de gedupeerden is Oliver (Ewen Leslie), een jeugdvriend van Henry’s zoon Christian (Paul Schneider).

The Daughter (Paul Schneider)

The Daughter (Paul Schneider)

Christian bezoekt zijn oude Australische woonplaats na jaren afwezigheid. Hij is gebrouilleerd met vader Henry en woont sinds de zelfmoord van zijn Amerikaanse moeder in de Verenigde Staten. De reden voor zijn tijdelijke terugkeer is het huwelijk van Henry met de veel jongere huishoudster Anna (Anna Torv). Vader en zoon hebben snel weer ruzie met elkaar. Christian kan bij oude vriend Oliver en diens vrouw Charlotte (Miranda Otto) stoom afblazen. Hij maakt kennis met hun tienerdochter Hedvig (Odessa Young) en ontdekt een lang verborgen geheim waarvan de onthulling grote invloed heeft op de levens van de twee families.

The Daughter (Odessa Young)

The Daughter (Odessa Young)

De aangeschoten wilde eend uit de originele titel van Ibsens toneelstuk is een symbolische rode draad in de film. Hedvig ontfermt zich over het gewonde dier en verzorgt het in de provisorische dierenopvang van haar grootvader Walter (Sam Neill). Het meisje is door familieomstandigheden zelf ook een aangeschoten vogel, alleen weet ze dat nog niet. Nietsvermoedend geniet ze van de natuurrijke omgeving en maakt ze toekomstplannen met haar vriendje Adam (Wilson Moore). De zorgeloosheid van haar leven wordt onder meer mooi verbeeld in een scène waarin ze zich in een rubberbootje laat voorttrekken op een meer. Omdat in deze scène geluiden ontbreken en we alleen de filmmuziek van componist Mark Bradshaw horen, lijkt het alsof het meisje gelukzalig door het leven zweeft.

The Daughter (Miranda Otto & Ewen Leslie)

The Daughter (Miranda Otto & Ewen Leslie)

Geluiden worden vaker van het beeld losgekoppeld en volledig vervangen door muziek. Op zulke momenten lijkt de tijd het dagelijkse leven niet aan te tasten en wordt de indruk gewekt dat alles zal blijven zoals het is. In meerdere scènes lopen beeld en dialoog expres niet synchroon. Dit effect benadrukt de spanning tussen heden en verleden in het leven van de hoofdpersonages. Het verleden zal het heden danig door elkaar schudden vanaf het moment dat alcoholist Christian zich niet langer meer kan inhouden, naar de fles grijpt en een affaire oprakelt die beter verborgen had kunnen blijven. Met de schade die hij daarmee veroorzaakt steekt hij zijn vader naar de kroon.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *