The Crazies (1973) versus The Crazies (2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
The Crazies (1973)

The Crazies (1973)

De remake van The Crazies doet ondanks de moderne technieken weinig onder voor een poppenkastvoorstelling. Als het was toegestaan zouden de toeschouwers maar al te graag naar het doek roepen: kijk uit, Jan Klaassen, achter je! Maar de waarschuwing is te laat. De moderne Punch & Judy kijken met ons mee hoe hun poppenkast tot de grond toe afbrandt. Het zal toeval zijn dat actrice Radha Mitchell daadwerkelijk een Judy speelt.

Het beperkte budget van de originele The Crazies werd destijds gecompenseerd door een snelle montage, door regisseur George A. Romero aangeleerd tijdens het maken van commercials. Romero’s snelle montage versterkt het gevoel van paniek en daarmee de urgentie, wat volledig ontbreekt bij de remake van Breck Eisner. De actualiteit biedt urgentie genoeg, maar zelfs de relatief recente Mexicaanse griep lijkt aan Eisner te zijn voorbijgegaan. The Crazies uit 1973 lijkt vooral te gaan over massapsychose. De angst voor een collectieve gekte zit tussen de oren van de dorpelingen die, nadat een van hen zijn boerderij in de fik heeft gestoken, in paniek raken als ze door het leger in quarantaine worden geplaatst. Nabij het dorp is een vliegtuig met verdachte lading neergestort en de soldaten hebben de opdracht alle sporen uit te wissen.

The Crazies (2010)

The Crazies (2010)

Na een toevoegde scène aan het begin (bedoeld om later in het scenario een wraakmotief uit te werken) volgt de remake vrij nauwgezet de verhaallijn van het origineel. Als eerbetoon aan de eerste versie fietst cultactrice Lynn Lowry in een cameo heel even langs, zingend in een verder uitgestorven winkelstraat (Lowry is tegenwoordig zangeres van ouderwets nachtclubrepertoire). In het laatste derde deel van het verhaal wordt het oorspronkelijke uitgangspunt terzijde geschoven voor een ordinair kat- en muisspel tussen Judy en haar echtgenoot sheriff David (Timothy Olyphant) met een paar schietgrage, doorgedraaide stropers. Wat de nieuwe film ook mist is het perspectief van de soldaten die de leiding hebben over de militaire operatie. In de originele The Crazies was iedereen in paniek: zowel de lokale bevolking, de wetenschap als de overheid. Die ruime invalshoek zou in onze moderne tijd niet hebben misstaan.

The Crazies (1973) 8/10 | The Crazies (2010) 5/10