The Battery (Jeremy Gardner, 2012)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

battery

The Battery heeft niets te maken met batterijen, ondanks de twee die in de openingsscène worden verwisseld in een discman. Bij honkbal bestaat the battery uit de werper en de vanger, precies de twee functies die Mickey (Adam Cronheim) en Ben (Jeremy Gardner) in hun honkbalteam hadden voordat de wereld ten onder ging aan een zombieplaag. Het lijkt alsof niemand anders de plaag heeft overleefd. De twee rijden door bosrijk en uitgestorven New England (in werkelijkheid Kent, Connecticut) op zoek naar eten, voertuigen, benzine en andere spullen om te kunnen overleven.

Omdat het een lowbudgetproductie betreft zaten er tijdens de vertoning in zaal 2 van EYE meer zombies in de bioscoopzaal dan in de film. De film kostte slechts $6.000 en werd gedraaid met een crew van vijf personen. Het debuut van regisseur/acteur Jeremy Gardner is vooral een karakterstudie over twee jonge mannen met totaal verschillende karakters die onder extreme omstandigheden met elkaar moeten zien te overleven. Ben is de lompe, ongewassen, praktisch ingestelde rouwdouwer en Mickey de gevoelige jongen die zich van de buitenwereld probeert af te sluiten met hulp van de muziek op zijn koptelefoon.

Zonder zombies zou The Battery een komische variant zijn geweest op Old Joy (Kelly Reichardt, 2006). De twee acteurs krijgen ruim de tijd om de moeizame relatie tussen Mickey en Ben uit te diepen, wat vaak gepaard gaat met zwarte humor. In de slotfase neemt Gardner nog meer tijd in een gedurfde uitgerekte scène. De meeste kijkers zullen betrokken genoeg zijn om te willen wachten op de uitgestelde afloop.

Nog wat overbodige trivia die ik op iMDB vond: de vier belangrijkste personages zijn vernoemd naar beroemde muizen: Mickey Mouse, Ben uit de film Willard, Jerry van Tom & Jerry en Annie uit de boeken over Annie Mouse.

7/10