Suburra (Stefano Sollima, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Suburra (Claudio Amendola & Adamo Dionisi)

Suburra (Claudio Amendola & Adamo Dionisi)

Suburra is een strak geregisseerde Italiaanse maffiafilm. De architectuur in Rome geeft de film automatisch een monumentaal aanzien. De stad gaat op visueel imponerende wijze ten onder aan corruptie en andere intriges die het daglicht niet verdragen.

Suburra begint in het Palazzo Apostolico in Vaticaanstad. Op een avond in november 2011 fluistert de paus in het oor van zijn assistent dat hij zijn taak niet langer meer wil uitvoeren. De kerkvader lijkt alle hoop te hebben opgegeven en laat de wereld aan zijn lot over. Terwijl in de film zeven dagen worden opgeteld, wordt tegelijkertijd afgeteld tot de Apocalyps.

Suburra (Pierfrancesco Favino)

Suburra (Pierfrancesco Favino)

De dood van een minderjarige callgirl in de hotelkamer van politicus Filippo Malgradi (Pierfrancesco Favino) zet een reeks incidenten op gang die leidt tot een onafwendbare botsing tussen maffiabazen Samurai (Claudio Amendola) en Manfredi Anacleti (Adamo Dionisi). De strijd tussen de twee wordt door tussenpersonen uitgevochten. Op het spel staat een groot bouwproject dat de deelgemeente Ostia aan de kust moet veranderen in een Romeins Las Vegas. Samurai heeft via corrupte politici invloed op de besluitvorming over het project. Zigeunerbaas Manfredi krijgt lucht van de deal en wil zijn deel.

Suburra is een optelsom van botsende belangen en machtsspelletjes, zowel in hogere regionen als lager op de criminele ladder. Politiek en misdaad gaan hand in hand. Samurai doet zijn best om op beheerste wijze de plooien recht te strijken, maar een escalatie lijkt onvermijdelijk omdat hij binnen eigen kring de gewelddadige Numero 8 (Alessandro Borghi) tegenover zich krijgt. Numero 8 behoort tot de nieuwe generatie criminelen. Hij ziet de oude garde het liefst verdwijnen.

Suburra (Alessandro Borghi)

Suburra (Alessandro Borghi)

Het lukt regisseur Stefano Sollima om niet verstrengeld te raken in de complexiteit van de gebeurtenissen. Op krachtige visuele wijze maakt hij heldere schetsen van de verschillende milieus die in het verhaal voorkomen. Zijn gepolijste filmstijl heeft wel wat weg van Michael Mann. Suburra lijkt op een operateske variant op Heat (1995). Ook in de Italiaanse film proberen de twee oudere hoofdrolspelers aan een tafel in een cafetaria op kalme wijze tot een overeenstemming te komen en net als in Heat vindt een hevige schietpartij plaats in een publieke ruimte. Mann en Sollima filmen graag ’s nachts onder neonlampen en ander kunstlicht. Beide regisseurs geven architectuur een prominente plaats in het verhaal.

Suburra 2

 

De klassieke Romeinse bouwwerken toornen in Suburra als immense mausolea boven de straten uit. Ook de nieuwbouw zorgt voor strakke lijnen waar personages zich als nietige pionnen tussen bewegen. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is te zien bij de roltrappen na het vuurgevecht in het winkelcentrum. Het is een beeldende manier om aan te geven dat als mensen eenmaal verstrikt raken in de intrige het voor hen vrijwel onmogelijk is er aan te ontkomen. Niemand lijkt in staat om zijn of haar lot zelf te bepalen. De paus is het enige personage met een ontsnappingsclausule in zijn bezit.

Pasquale Catalano is verantwoordelijk voor de originele filmmuziek, maar het zijn de bombastische nummers van M83 die op de soundtrack overheersen. De muziek is net zo protserig als de architectuur.

8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *