Starred Up (David Mackenzie, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Starred-Up-Poster-Jack-OConnell

Films die zich vrijwel geheel binnen de muren van een gevangenis afspelen zijn zelden vastgelegd op een breed beeldformaat. Denk aan Un Condamné À Mort S’est Échappé (1956), Escape From Alcatraz (1979) en Un Prophète (2009). Deze drie titels duiken regelmatig op in artikelen en recensies over Starred Up. Starred Up is als een van de uitzonderingen gefilmd in het formaat 2.35:1. En wat blijkt? Als kijker voel je je niet minder opgesloten. Er zijn meer muur en tralies in beeld waar niet aan valt te ontsnappen.

Het brede beeld biedt Starred Up nog een paar grote voordelen. Het gevaar voor de negentienjarige gevangene Eric (extreem fysiek gespeeld door Jack O’Connell) kan uit nog meer hoeken komen. Vanuit de marges van het beeld kan hij onverwacht besprongen worden door iemand die hem in opdracht van een andere gevangene kan verwonden of zelfs doden. Het brede formaat is ook goed voor het in beeld brengen van de groepsdynamiek tijdens de sessies van therapeut Oliver (Rupert Friend) en de relatie tussen Eric en zijn in dezelfde gevangenis verblijvende vader Neville (Ben Mendelsohn).

Eric haat zijn vader omdat die er tijdens zijn jeugd vrijwel nooit was en dus geen bescherming kon bieden tegen de boze buitenwereld. Hij heeft er geen enkele behoefte aan dat Neville zich binnen de gevangenismuren met hem wil bemoeien. Tijdens de dialogen tussen de twee kan de cel nog zo klein zijn, het beeldformaat zorgt ervoor dat beide mannen heel ver van elkaar af kunnen zitten als ze dat willen. Zo kan zelfs in een kleine ruimte de grote afstand in de relatie tussen de twee zichtbaar blijven.

Starred Up onderscheidt zich van andere gevangenisdrama’s door onder meer het feit dat de protagonist ook van de kijker geen sympathie of medelijden wenst. Zijn gedrag is afstotend. Lange tijd ben je blij dat deze agressieve delinquent met zijn korte lontje achter slot en grendel zit. De film bevat ook veel leerzame details over het gevangenisbestaan die ik nooit eerder op het grote doek heb waargenomen. Vanaf nu weet ik hoe je met een tandenborstel en een scheermesje op eenvoudige wijze een gevaarlijk wapen kunt fabriceren, hoe je een bewaker effectief in bedwang kunt houden en op welke verrassende wijze je een mobiele telefoon ongezien kunt vervoeren.

9/10