Son Of A Gun (Julius Avery, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

sonofagun1

Son Of A Gun is geen onaardig regiedebuut, maar de Australische film ontkomt niet aan de clichés die horen bij gevangenisdrama’s (het eerste deel van de film) en kraakfilms (de rest van de film). Sinds Un Prophète (Jacques Audiard, 2009) en Starred Up (David Mackenzie, 2013) is de lat een stuk hoger komen te liggen.

In een zwaarbewaakte gevangenis wordt de jonge delinquent JR (Brenton Thwaites) seksueel belaagd door enge gespierde en bebaarde mannen, een ritueel waar geen enkele film over het gevangenisleven aan lijkt te kunnen ontkomen. De jongen wordt gered door de zware crimineel Brendan Lynch die er vanwege acteur Ewan McGregor minder zwaar uitziet dan zijn reputatie doet vermoeden. De oudere Lynch wordt JR’s vaderfiguur. De twee delen hun liefde voor het schaakspel. JR kan meerdere zetten vooruit denken, een talent dat hij vanzelfsprekend inzet om het einde van de film te kunnen navertellen.

Zes maanden later helpt JR Lynch buiten de gevangenismuren bij een grote goudroof. De roof is in opdracht van een Russische maffiabaas Sam (Jacek Koman). Sam heeft de jonge illegale Russische immigrante Tasha (Alicia Vikander) opgenomen in zijn huishouden. JR raakt onvermijdelijk in de ban van deze femme fatale en wil samen met haar het criminele milieu ontvluchten. Regisseur Julius Avery is helaas meer geïnteresseerd in achtervolgingen, schietpartijen en verrassend bedoelde plotwendingen en minder in het uitwerken van de personages.

sonofagun2

De symboliek wordt met veel omhaal in beeld gebracht. Je hoeft geen opleiding gevolgd te hebben om erachter te komen dat de aap een terugkerend motief is. Om aan te geven dat JR zich steeds meer het aapje van Lynch begint te voelen, draagt de jongen een apenmasker tijdens de overval. Bij een dialoog over het verschil tussen chimpansees en bonobo’s valt op dat er heel toevallig een hele grote poster van een chimpansee als een levensgroot uitroepteken op de achtergrond aan de muur hangt. Het suggereert een diepgang die de film niet heeft.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *