Soft (Simon Ellis, 2006)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Soft (2007) from Simon Ellis on Vimeo.

Het nadeel van een korte film is dat het lezen van deze tekst meer tijd kost dan het bekijken van de besproken film. Een ander nadeel is dat bij het beschrijven van de korte inhoud al binnen één zin de plot van de gehele film verklapt wordt. Voorzichtigheid is dus geboden bij Soft van Simon Ellis.

Soft is een moment uit het leven van een vader en zijn zoon in een doorsnee buitenwijk van een Westerse stad, in dit geval ergens in Groot-Brittannië. Soft is geen horrorfilm en toch zal de reactie van de kijker hetzelfde zijn als bij een horrorfilm. De film speelt in op de angst voor een realistisch gevaar, een gevaar waar een Hollander in Amsterdam-Oost, Utrecht Ondiep of Gouda ook mee geconfronteerd kan worden.

In Engeland zijn de laatste tijd meerdere lange speelfilms gemaakt waarbij het geen monsters, zombies of buitenaardse wezens zijn die mensen belagen, maar onopgevoed gespuis. Zo is een film als Eden Lake (James Watkins, 2008), waarin een jong echtpaar door opgeschoten jongeren wordt geterroriseerd, vele malen enger dan recente ergerlijke pulp als de remakes van Friday The 13th en My Bloody Valentine bij elkaar.

In Soft is de angst geconcentreerd in een klein kwartier, wat de kijkervaring extra benauwend maakt. Het helpt dat Jonathan Phillips de rol van de vader speelt met een tastbare mix van intense frustratie en opgekropte woede. De bevrijdende lach aan het slot van de film komt geheel als een verrassing, maar bij de aftiteling blijft toch een drukkend gevoel van ongemak over.

Soft is onderdeel van World Short Films, de meest recente compilatie korte films in de serie Cinema 16, een twee dvd’s tellende verzameling met als andere hoogtepunten de Oscarwinnaar WASP, Two Cars, One Night, de hilarische voorlichtingsfilm Staplerfahrer Klaus, de animaties La Vieille Dame Et Les Pigeons (van de maker van Triplettes De Belleville) en Madame Tutli-Putli en vroeg werk van Jane Campion, Park Chan-Wook, Alfonso Cuaron, Guillermo Del Toro, Alexander Sokurov en Ousmane Sembene. Soft is in zijn geheel te zien op Vimeo (zie hierboven).