Réparer Les Vivants (Katell Quillévéré, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Je hebt films met een warm hart en films met een open hart. Réparer Les Vivants (Heal The Living) behoort tot de laatste categorie. De Frans-Belgische film gaat over emoties versus emotionele afstand bij een orgaandonatie na de hersendood van een jonge surfer. Van de kijkers wordt verwacht dat ze een sterke maag hebben.

Réparer Les Vivants heeft een van de mooiste openingsscènes van het jaar. De jonge sportieve Simon (Gabin Verdet) neemt vroeg in de ochtend afscheid van zijn slapende vriendin en fietst in volle vaart de heuvel af over een kronkelweg die hem bij zijn twee vrienden brengt. De drie jongens gaan naar de kust om ongestoord voor zonsopgang te surfen. Door de vertraagde beelden van de hoge golven lijkt Simon in een droomtoestand te verkeren. Hij gaat kopje onder en laat zich enige tijd gewillig omringen door de donkere diepte.

Réparer Les Vivants (Bouli Lanners & Tahar Rahim)

De duisternis van het water rondom Simon is een voorbode voor de coma waar hij in raakt na een verkeersongeluk op de terugweg. Vanwege de hevige bloedingen in Simons hersenen kan dokter Pierre (Bouli Lanners) de jongen niet meer redden. Aan Pierres jongere collega Thomas (Tahar Rahim, bekend van Un Prophète) de taak om de ontroostbare moeder Marianne (Emmanuelle Seigner) en vader Vincent (Kool Shen) te vragen of ze toestemming willen geven voor orgaandonatie.

Réparer Les Vivants (Emmanuelle Seigner & Kool Shen)

Tegenover de poëtische opening van Réparer Les Vivants staan de expliciete, documentair vastgelegde beelden in de operatiezaal waar de film in de tweede helft twee keer een bezoek aan brengt. De contrasterende stijlen passen in een film waarin de hevige emoties van de nabestaanden scherp afsteken tegen de emotionele afstand die de artsen moeten nemen. Zonder die afstand houdt een medische professional het niet vol. Arts Thomas verzet zijn gedachten door in de spaarzame vrije tijd naar vogelzang te luisteren. Verpleegster Jeanne (Monia Chokri) heeft een amoureuze fantasie in de lift vlak voordat ze de ouders het ziekenhuis ziet verlaten.

Er is ook een contrast tussen de gevoelens van de rouwende nabestaanden en die van de hoopvolle Claire (Anne Dorval, de moeder in Mommy). Claire kan door het beschikbare hart van Simon in leven blijven en bereidt zich samen met haar twee zonen voor op de ingrijpende, risicovolle operatie. De verdrietige ouders en Claire zijn niet alleen wat betreft gevoelens van elkaar gescheiden maar eveneens geografisch, omdat ze in verschillende delen van het land wonen. Volgens de regels die bij orgaandonatie van toepassing zijn, zullen beide partijen nooit van elkaars bestaan weten. Hun verhalen worden voor een groot deel gescheiden van elkaar verteld in plaats van door middel van crosscutting. Daardoor voelt Réparer Les Vivants aan als een film die bestaat uit twee afzonderlijke delen.

Réparer Les Vivants (Anne Dorval)

De afwisseling van filmstijlen en het feit dat halverwege het verhaal Simons ouders lange tijd buiten beeld blijven, zorgen ervoor dat de betrokkenheid van de kijker kan afnemen. Het kostte mij in ieder geval enige tijd om meegesleept te worden door Claires kant van het verhaal. De film neemt ruim de tijd voor procedures en protocollen, wat educatief gezien interessant is maar het drama niet bepaald versterkt. De openhartoperatie wordt zonder terughoudendheid in close-up gefilmd. Je kunt je voorstellen hoe dat er op een immens filmdoek uitziet. Een horrorfilm is er niets bij.

Om flauwvallen te voorkomen heb ik bij alle operaties de ogen dichtgehouden en dus nauwelijks de spanning op de gezichten in de operatiekamer kunnen lezen. Het lijkt me sterk dat dit het beoogde effect is geweest toen de filmmakers deze scènes opnamen.

7/10

6 thoughts on “Réparer Les Vivants (Katell Quillévéré, 2016)

  1. Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat iets zo verschrikkelijk is om te zien dat je de ogen dicht moet doen. Sowieso lijkt me het bij een film de bedoeling dat je het aanschouwt en niet alleen beleeft. Ik kan me niet bedenken bij welke film ik dat voor het laatst had. Maar dat kan ook heel goed aan het soort films dat ik zie liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *