Remember Me (Allen Coulter, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

rememberme

Remember Me is een middelmatig drama dat zijn meerwaarde probeert te halen uit een aangrijpende historische gebeurtenis.

Remember Me laat zich samenvatten als een scène uit Time Bandits. De kleine tijdreizigers en hun ongenode, elfjarige reisgenoot Kevin belanden in die film van Terry Gilliam uit 1981 via het slachtveld van Napoleon, de bossen van Robin Hood en de woestijn van Agamemnon in rustiger vaarwater en komen op adem aan dek van een ouderwets cruiseschip. Van alle gemakken voorzien doen de kleine antihelden zich tegoed aan drankjes en hapjes. Een nabije kelner staat met dienblad in zijn hand strategisch opgesteld. Aan het slot van de scène wandelt de kelner uit beeld en onthult hij voor de kijker de naam van het schip, duidelijk leesbaar gegraveerd op een reddingsboei: S.S. Titanic. Nog voordat de kijker is uitgelachen, begint het schip te kantelen en wordt het voor de reizigers de hoogste tijd de biezen te pakken en te kiezen voor een volgend tijdsportaal.

De rol van de kelner uit Time Bandits is in Remember Me overgenomen door regisseur Allen Coulter en het script van Will Fetters. Als Coulter en Fetters, in een slepende finale, die hoogzwanger is van verwachtingen, toe zijn aan de onvermijdelijke onthulling, rest ons geen lach, maar verbijstering, over hoe iemand het in zijn hoofd durft te halen een film een dramatische slotwending mee te geven die geheel is opgehangen aan een wereldschokkende gebeurtenis waarvan de wonden nog vers zijn. Na een opeenvolging van vermoeiend geforceerde conflicten en motivaties die op onwaarschijnlijke wijze 180 graden draaien, probeert de film aan waarde te winnen door de wereldgeschiedenis als laatste strohalm te misbruiken. Het verhaal en de personages zijn we echter allang vergeten, nog voordat de eindtitels over het scherm rollen. De enige reden waarom de scène ons zou kunnen raken, is de persoonlijke herinnering aan een gebeurtenis die onuitwisbaar op ons netvlies gebrand staat. Remember Me probeert zich deze herinnering toe te eigenen en met middelmatigheid te bezoedelen.

4/10