Prevenge (Alice Lowe, 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Zwangere weduwe Ruth neemt in de film Prevenge wraak op de mensen die zij verantwoordelijk acht voor het dodelijk ongeluk van de vader van haar ongeboren kind. Ruth wordt gespeeld door Alice Lowe en Prevenge is haar regiedebuut. De actrice is duidelijk geïnspireerd door regisseur Ben Wheatley met wie ze onder meer Sightseers (2012) maakte. Prevenge bevat vergelijkbare morbide humor inclusief onvermijdelijk bloedvergieten.

Prevenge is geen realistisch kitchen sink drama. De Britse film verplaatst zich in het hoofd van een vrouw die zich laat leiden door waanvoorstellingen. Ze wordt gestuurd door de kwaadaardige stem van de foetus in haar buik. Ruth is tijdens haar wraaktocht zo onberekenbaar dat zelfs de terugkerende scènes met haar onschuldige verloskundige (Jo Hartley) een ongemakkelijke onderhuidse spanning meekrijgen. Een van de manieren waarop de waanzin in het hoofd van het hoofdpersonage wordt verbeeld is door de toevoeging van fragmenten uit de surrealistische openingsscène van Crime Without Passion, een film uit 1934 waar Ruth door is gefascineerd.

Prevenge (Alice Lowe)

Er zijn meer horrorfilms gemaakt over zwangere vrouwen. Het beroemdste voorbeeld in dit subgenre is ongetwijfeld Rosemary’s Baby. In Rosemary’s Baby en Prevenge is de angst van een vrouw voor het aanstaande moederschap het leidende thema (1). Het grote verschil tussen de film uit 1968 en Prevenge is dat Rosemary bang is voor het kind dat ze zal baren terwijl Ruth bang is voor de gevaren waar de baby aan blootgesteld zal worden. Ruth wil haar kind met alle mogelijke middelen beschermen tegen de in haar ogen gevaarlijke buitenwereld. In haar verknipte gedachten zijn alle mensen potentiële monsters. Het kind is het veiligst zolang het in de baarmoeder blijft.

De toenemende angst voor de aanstaande geboorte keert terug in de flashbacks die Ruth heeft over het ongeluk van haar echtgenoot toen hij in gezelschap een hoge, steile klif langs de Britse kust beklom. Het rode klimtouw dat in de flashbacks met fatale gevolgen wordt doorgesneden is een directe verwijzing naar het doorsnijden van de navelstreng.

De bloedige confrontaties van Ruth met haar opponenten wekken de indruk dat Prevenge gedeeltelijk geïmproviseerd tot stand is gekomen. Actrice Alice Lowe, die zeven maanden zwanger was toen ze de film opnam, vertrouwt op de spontane invallen van de komische talenten met wie ze zich heeft omringd. De vaak overdreven manier van acteren past goed in een film waarbij uitvergroting tot de stijlmiddelen behoort, maar zorgt er ook voor dat niet elke confrontatie automatisch een geslaagde scène oplevert. De horror neemt steeds meer de overhand, zeker wanneer Ruth een halloweenfeest bezoekt verkleed als een angstaanjagende zwangere Magere Hein.

7/10


(1) Een goed voorbeeld van een film over de angst voor het vaderschap is Eraserhead (David Lynch, 1977). Eraserhead en Prevenge zouden samen een mooie double bill kunnen vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *