Premonition (Mennan Yapo, 2007)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Premonition01

Spelen met tijd is een leuk tijdverdrijf. Ik zou graag een tijdreis boeken en als Doctor Who dwars door het universum scheuren, maar ik zou ook al blij zijn met de tijdmachine van Stéphane in The Science Of Sleep waarmee je slechts een seconde voor of achteruit kunt gaan. Een nobel mens zou terug in de tijd springen en een poging doen de mensheid van rampspoed te behoeden of doet op zijn minst pogingen de geschiedenis van vrienden en familie recht te zetten.

Een van grootste tijdreishelden is Donnie Darko die zijn eigen leven opoffert om zijn naasten te redden. In Back To The Future probeert Marty vooral zijn eigen bestaan veilig te stellen. Teruggaan in de tijd voor het aanpassen van gebeurtenissen gaat gepaard met paradoxen en andere mogelijke gevaren. Kijk naar de wanhopige pogingen van Evan in The Butterfly Effect – wat hij ook probeert, het gaat hoe dan ook verkeerd aflopen met zijn vriendin. Ook Linda (Sandra Bullock) doet in Premonition een poging grip op de tijd te krijgen, hopend zo haar man Jim (Julian McMahon) aan de dood te laten ontsnappen.

Vanaf Jims auto-ongeluk is haar hele wereld een week lang in de war en verlopen de dagen niet meer in chronologische volgorde. In plaats van een dag later wordt Linda een paar dagen eerder wakker om de volgende dag weer aan het einde van de week te ontwaken. Het lijkt erop dat ze een danige geestelijke klap heeft geïncasseerd en daarom niet meer weet hoe laat het is en op welke dag ze leeft. Zelfs de deurbel is van slag en vergeet de laatste noot van de Big Ben-melodie. Linda’s moeder is bezorgd genoeg om haar dochter in een dwangbuis af te laten voeren.

Premonition02

Premonition zou intrigerend geweest kunnen zijn als er niet zulke grote fouten gemaakt werden. De tweede keer dat Linda in Premonition ontwaakt is op de dag van de begrafenis van haar man (zaterdag). Ze ontdekt tot haar schrik de grote littekens in het gezicht van haar oudste dochter. Die had het kind niet op de dag dat de agent het overlijden van haar man bekend kwam maken (donderdag). Maar verderop in de film, als Linda weer enkele dagen terug in de tijd is beland, zien we dat haar dochter de verwondingen al eerder heeft opgelopen (maandag, of dinsdag, ik ben even de tel kwijt, maar in ieder geval vóór het onheilsbericht op donderdag). Rara, hoe kan dat? Ik hoopte tijdens het kijken in de bioscoop dat regisseur Mennan Yapo een bedoeling had met deze overduidelijke vergissing en met een verrassing op de proppen zou komen, maar nee, het betreft domweg een fout. De innerlijke logica van het verhaal ligt volledig in duigen en daarmee de hele film. Het plotselinge bezoekje van Linda aan de kerk, in een late fase in Premonition, en het belerende praatje van haar dominee verergeren de averij.