Papurika (Satoshi Kon, 2006)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

paprika

Anime is over het algemeen niet mijn favoriete genre. Tegenover het innemend bonte kindersprookje Spirited Away (2001) en de spectaculaire cyberthriller Ghost In The Shell (1995) staan mij iets te veel ondoordringbare verhalen als het overdreven complexe Jin-Rô (1998) en het onontwarbare en veel te verbale Ghost In The Shell 2: Innocence (2004). Als makers van anime een ingewikkeld plot bedenken, is er voor mij meestal geen doorkomen aan. Ook de recente animatie Papurika (Japans voor paprika) is nauwelijks kort samen te vatten. In Papurika maakt de fantasie een vrije val.

Papurika is één grote droom over zich vermengende collectieve dromen die aan de kijker voorbij trekt als een op Japanse wijze tot speelfilmlengte opgerekte versie van de kleurige stoet in het filmpje bij de single Love Is All van Roger Glover. Sinds het verdwijnen van de DC Mini, een machine om dromen te bekijken, op te slaan en te manipuleren, is niets meer zeker in de wereld van Papurika en wordt de realiteit anderhalf uur lang terzijde geschoven. Personages splitsen zich op in meerdere droomfiguren terwijl om hen heen, en onder hun voeten, constant een virtueel decor van het ene beeld naar het andere verspringt.

In Papurika lijkt de droomwereld te worden opgeslokt door technologie en dreigt de kleurigheid te verwelken tot somber grauwgrijs. Niemand heeft houvast en de enige redding lijkt de overal opduikende droomheldin waar de film naar is vernoemd. Het gedroomde universum wordt in de openingsscène gecreëerd tijdens een drukke circusact. Het is elke keer weer een verrassing welk konijn nu weer uit de clownshoed getoverd wordt. Papurika is een afdaling in het onderbewuste en wordt daarom bewust zonder cohesie verteld. Op de commentaartrack van de dvd legt regisseur Satoshi Kon uit met zijn werk vooral de gewaarwording bij de kijker te willen prikkelen en niet diens behoefte aan logica. Als je dat uitgangspunt accepteert is het helemaal niet erg te (ver)dwalen in deze collectieve onderbewuste hersenschim en aantrekkelijke aaneenschakeling van associatieve fantasiebeelden.