Night Of Fear (Terry Bourke, 1972)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

nightoffear

De documentaire Not Quite Hollywood (2008) van Mark Hartley, over de geschiedenis van de Australische genrefilms, moet ik nog zien, maar bij een grote winkel aan de Kalverstraat, waar tussen de schappen horror vaak interessante buitenlandse edities liggen, vond ik alvast twee voorbeelden van B-films from down under: de double bill Night Of Fear en Inn Of The Damned (1975), door de winkel rechtstreeks uit Australië geïmporteerd.

Night Of Fear onderscheidt zich op een paar punten van de reguliere goedkope B-films over vrouwen die door maniakken worden opgejaagd. Allereerst de lengte van slechts 54 minuten. Reden voor die korte duur: Night Of Fear was bedoeld als pilot voor een serie horrorverhalen voor televisiezender ABC. De overkoepelende titel staat nog steeds in de openingstitel te lezen: Fright. Wat vervolgens opvalt, is het ontbreken van dialogen. Los van enkele angstkreten is Night Of Fear een zwijgende film. Alle geluiden werden pas later aan het beeld toegevoegd.

Het simpele gegeven, van een vrouw (Carla Hoogeveen) die met autopech ver buiten de bebouwde kom wordt achtervolgd door een psychopaat (Norman Yemm), doet in combinatie met het huis waar ze in belandt denken aan Texas Chainsaw Massacre, de klassieker die pas een paar jaar later uitkwam. De soundtrack is zeer expressief en de montage in sommige gevallen extreem, zoals tijdens de voetstappen van de boeman over de bosweg – bij elke stap gaat het beeld even op zwart. Hoofdrolspeelster Hoogeveen is volgens de iMDB in Nederland geboren, maar daar is in het audiocommentaar niets meer van terug te horen.

7/10