Naked Alibi (Jerry Hopper, 1954)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Film noir heeft zijn naam te danken aan de duistere praktijken, nachtelijke taferelen en de diepe schaduwen die het beeld vaak bepalen. De toevoeging van schaduw zorgt voor meer dan slechts het creëren van een duistere sfeer, zoals onder meer blijkt in Naked Alibi. Schaduw zegt namelijk veel over wie de filmpersonages werkelijk zijn. Het spel met licht en donker vertelt een ander verhaal dan we denken te zien.

Naked Alibi wordt door de makers van Film Noir: The Encyclopedia uit 2010 niet beschouwd als een belangrijke bijdrage aan de klassieke film noir uit de jaren veertig en vijftig. Het is een genietbare middenmoter met noir-sterren Gloria Grahame en Sterling Hayden. Hayden speelt politiehoofd Joe Conroy. Hij weet zeker dat de onschuldig ogende bakker en familieman Al Willis (Gene Barry) verantwoordelijk is voor een reeks moorden op detectives. In de eerste helft van de film zou je nog partij kunnen kiezen voor Willis. Hij wordt binnen vijf filmminuten hard aangepakt tijdens een verhoor in de kelder van het politiebureau. In veel noirs laten politie en justitie zich niet van hun beste kant zien en moeten protagonisten veel moeite doen om hun onschuld te bewijzen.

Naked Alibi (Gene Barry in de schaduw)

Door het gebruik van schaduw is er in de verhoorscène alle reden om te twijfelen aan de oprechtheid van Willis. Een van de aanwezige agenten loopt een kort moment langs de tafel waar de verdachte achter zit en laat daarbij een schaduw vallen over Willis’ gezicht. Heel even wordt de opgepakte man geassocieerd met duisternis en kun je je afvragen hoe donker zijn ziel is. Alfred Hitchcock gebruikte deze methode ook om bijna ongezien te laten merken dat een personage minder goede bedoelingen heeft dan hij of zij beweert te hebben.

Naked Alibi (Sterling Hayden als agent Joe Conroy)

Het gezicht van agent Conroy wordt in de openingsscène juist in hard licht gefilmd op een moment dat we nog geen reden hebben om sympathie voor hem op te brengen.

Naked Alibi (Gene Barry & Marcia Henderson)

Schaduw keert meerdere keren terug wanneer Willis in beeld komt. Als hij na het verhoor wordt vrijgelaten en terugkeert bij vrouw Helen (Marcia Henderson) kijkt zijn schaduw vanuit de deuropening toe hoe zij hun kind toedekt voor het slapengaan. Bij de ontmoeting met nachtclubzangeres Marianna (Gloria Grahame) is het gezicht van Willis een donker silhouet.

Naked Alibi (Gene Barry en Gloria Grahame)

Ook in een telefooncel zijn z’n gelaatstrekken nauwelijks te onderscheiden. Conroy belt later vanuit een andere telefooncel en krijgt daarbij wel een schijnsel op zijn ogen gericht. Als Conway in de schaduw staat, zoals in het screenshot boven aan deze pagina, is dat niet omdat we ook aan zijn bedoelingen moeten twijfelen, maar omdat hij de schaduw is van Willis. Conway is het geweten waarmee de dubieuze bakker ’s nachts geconfronteerd wordt wanneer hij zich ongezien waant op verlaten straten. De agent is geobsedeerd door Willis en volgt hem zelfs buiten diensttijd tot aan een stadje aan de Mexicaanse grens. Het werkwoord schaduwen is in deze film ook zeker van toepassing. Conway is niet de enige die de wandelgangen van een ander in de gaten houdt.

Naked Alibi met Gene Barry (boven) en Sterling Hayden (onder)

Mexico is in film noir een geliefde bestemming voor wie het in eigen land te heet onder de voeten wordt. Het grensgebied dient in Naked Alibi tevens als een symbool voor de gespleten persoonlijkheid van Willis; thuis doet hij zich voor als een brave huisvader terwijl hij in Mexico een alcoholist is met losse handjes. Marianna lijkt de klappen met liefde te ondergaan totdat ze de gewonde Conway opvangt en oplapt en begint te twijfelen aan de man die haar een beter leven had beloofd. Uit haar behulpzaamheid blijkt dat ze het hart op de goede plaats heeft en niet getypeerd kan worden als een femme fatale. Het spel van Grahame en Hayden is wat minder bezield dan wat we van de acteurs gewend zijn. De actrice heeft de ondankbare taak om de film na een half uur tijdelijk op te houden met een verplicht liedje.

6/10


Naked Alibi kun je onder meer bekijken via YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *