Naive Set live @ Paradiso, Amsterdam (26 mei 2016)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Naive Set

Naive Set

Naive Set komt uit Amsterdam en woont bij wijze van spreken om de hoek. Toch was het me tot gisteren niet gelukt de band live in actie te zien. Het optreden in de bovenzaal van Paradiso stond al maandenlang in mijn agenda dus dat kon me deze keer echt niet ontgaan. Het bezoek aan Paradiso stelde me ook in de gelegenheid om een stukje mee te pikken van The House Of Love, een band die in de jaren negentig live volledig aan me voorbij was gegaan.

Tijdens de soundcheck van Naive Set in de kleine zaal van Paradiso werd een van de microfoons uitgetest met een korte a capella versie van Beatles and the Stones. Dat liedje zal zeker eerder op de avond beneden in de grote zaal zijn gespeeld door The House Of Love die het in 1990 op plaat zette. In afwachting van het naprogramma ving ik een staartje op van het optreden van de niet al te beweeglijke Britse band en herkende ik alleen de single Destroy The Heart. Naive Set sloot goed aan op The House Of Love. De Amsterdammers zijn gedeeltelijk door Britse bands geïnspireerd, aangevuld met invloeden van rammelende gitaarpop uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Naive Set maakt zonnige indierock. De Amsterdamse band klinkt extra springerig omdat het spel van staande drummer Jan-Pieter van Weel mede wordt bepaald door de kleine sprongen die hij kan maken achter zijn drumstel. Als ik een lijstje zou samenstellen met bekende staande drummers dan zou Maureen Tucker van The Velvet Underground bovenaan staan. De invloed van The Velvet Underground is bij Naive Set goed te horen in de nummers waarin het minste aantal akkoorden worden gespeeld. Enkele gejaagde liedjes en de droge gitaartjes doen me meer denken aan The Feelies.

Naive Set Dragon

De nerveuze liedjes werden gisteren afgewisseld met de relaxte aankondigingen van zanger/gitarist Mikey Casalaina. Materiaal van de albums Reclining Nude (2014) en Dragon (2015) werd binnen een uur afgewerkt. Sommige nummers waren zo kort dat ze het effect hadden van een vluchtig briesje; ze waren voorbij voordat je er erg in het had. Het grappige Midnight, Amsterdam had van mij mogen blijven transponeren tot er geen akkoorden en adem meer over waren.

In de tweede helft van het optreden maakten de compacte onderdelen van het repertoire plaats voor meer uitgesponnen stukken. De gitaristen namen de tijd om flink te kneden in de paar akkoorden waar de nummers uit bestonden. Casalaina is technisch gezien niet de meest opzienbarende vocalist ter wereld, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de koortjes van Van Weel, bassist Caspar Stalenhoef en gitarist Matthias Kreutzer. Dat de samenzang de sterkste troef is van Naive Set bleek ook tijdens afsluiter Outdoor Miner, het meest gecoverde nummer van Wire. Zo eindigde de avond net zo Brits als dat hij was begonnen.

One thought on “Naive Set live @ Paradiso, Amsterdam (26 mei 2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *