Murders In The Zoo (A. Edward Sutherland, 1933)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Murders In The Zoo 1

Murders In The Zoo is een beruchte horrorfilm uit Pre-Code Hollywood. Als de film een jaar later zou zijn uitgebracht zou hij niet door de censuur zijn gekomen. De film heeft een naargeestige sfeer en het geweld is soms buitenproportioneel. In 1933 was de Motion Picture Production Code nog niet op volle sterkte actief en dus was er nog geen officiële instantie die het eindresultaat kon verknippen of tegenhouden. Hoe wreed en dubbelzinnig is Murders In The Zoo?

De makers van Murders In The Zoo zetten binnen de eerste minuten meteen de toon door te laten zien hoe de jaloerse Eric Gorman (horrorspecialist Lionel Atwill) afrekent met de minnaar van zijn vrouw Evelyn (Kathleen Burke). De rijke jager en zoöloog laat tijdens een safari in de jungle zijn rivaal vasthouden terwijl hij diens lippen zonder verdoving aan elkaar naait. Het resultaat is niet fraai. Op de terugweg naar Amerika dient zich alweer een andere potentiële minnaar aan in de vorm van reisgenoot Roger Hewitt (John Lodge). Gorman grijpt niet meteen in, maar wacht tot hij de nieuwe concurrent thuis in de dierentuin in de val kan lokken.

Murders In The Zoo (Lionel Atwill met chimpansee)

Murders In The Zoo (Lionel Atwill met chimpansee)

Voordat krokodillenkaken en leeuwenklauwen meerdere slachtoffers maken valt op hoe vrijpostig de film omgaat met seksuele dubbelzinnigheden. Om een of andere reden bewaart het script die momenten voornamelijk voor scènes in het laboratorium van de dierentuin waar doctor Jack Woodford (Randolph Scott) en zijn assistente Jerry (Gail Patrick) onderzoek doen.

Murders In The Zoo (Charles Ruggles & Gail Patrick)

Murders In The Zoo (Charles Ruggles & Gail Patrick)

We krijgen het laboratorium voor het eerst te zien als de kersverse PR-medewerker Peter Yates een kennismakingsrondje doet. Acteur Charles Ruggles speelt Yates op geforceerd komische wijze. Het blijft een raadsel waarom deze onnozelaar is aangenomen. Yates schrikt van elk beest, zelfs als het niet meer leeft. Nerveus aait hij een van de opgezette dieren terwijl de knappe Jerry tegenover hem staat. Het stijve diertje staat als een erectie tussen de twee acteurs in (zie bovenstaand screenshot).

Murders In The Zoo (Randolph Scott & Gail Patrick)

Murders In The Zoo (Randolph Scott & Gail Patrick)

Jack en Jerry zijn meer dan laboratoriumcollega’s. De aard van hun relatie blijkt uit een zeer suggestieve scène waarin de twee gif uit de tanden van een slang proberen op te vangen. Jack houdt de kop van de slang stevig vast terwijl Jerry een witte substantie opvangt. Je hebt weinig fantasie nodig om de slang in de film te zien als een symbool van het mannelijk libido. Eric Gorman gebruikt slangen ter compensatie van zijn gebrekkige seksuele vermogen. Een van zijn wapens is het gif op een houten slangenkop.

Murders In The Zoo 5

De manier waarop in Murders In The Zoo met dieren wordt omgegaan zou tegenwoordig niet meer kunnen in een Hollywoodfilm. Een van de naarste scènes is die waarin de kooien worden geopend en verschillende vrijgekomen katachtigen elkaar te lijf gaan. De camera’s leggen de chaos verlekkerd vast. Wat dat betreft is Murders In The Zoo eigenlijk een ordinaire exploitatiefilm.


Murders In The Zoo is via import op dvd verkrijgbaar. Je kunt ook een poging wagen bij Archive.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *