Mother (Madeo) (Bong Joon-Ho, 2009)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

mother

De films van Bong Joon-Ho gaan over mensen die uit alle macht proberen iets te bereiken, maar ondanks hun inzet op den duur tekortschieten. Zelfs als ze op punten hebben gewonnen, blijven de personages zitten met een mentale kater. Zo ook de moeder in Mother.

In Barking Dogs Never Bite (2000) is Hyeon-nam (Bae Doona) teleurgesteld omdat de buitenwereld haar gewenste heldinnenrol niet erkent en is Yun-ju (Lee Sung-jae) ongelukkig ook al heeft hij promotie gemaakt. De rechercheurs in Memories Of Murder (2003) jagen zonder tastbaar resultaat op een seriemoordenaar en het stuntelende gezin probeert in The Host (2006) tevergeefs een van hun familieleden uit handen van het watermonster te houden. Zou het constante gevoel van falen iets te maken hebben met een Zuid-Koreaans minderwaardigheidscomplex? De opmerking van de louche advocaat in Mother over het Zuid-Koreaans elftal onder Guus Hiddink lijkt die richting op te wijzen. Overheidsinstellingen zijn corrupt (justitie) of incompetent (het politieapparaat).

Het titelpersonage uit Bong Joon-Ho’s vierde speelfilm probeert uit alle macht de onschuld te bewijzen van haar geestelijk minder bedeelde en vergeetachtige zoon. Hij zou een schoolmeisje vermoord hebben op een beschonken nacht, maar herinnert zich daar zelf niets meer van en wordt wat al te gemakkelijk door de politie als dader aangewezen. Moeder zou het liefst met hulp van haar acupunctuursetje het geheugen willen legen bij iedereen in haar omgeving, net zoals je foto’s uit een mobieltje kunt deleten om bewijzen te wissen. Niemand kan echter zomaar zijn eigen geschiedenis ongedaan maken.

High & Low

High & Low

Mother wordt in meerdere recensies vergeleken met Psycho vanwege de ongezonde moeder/zoonrelatie, maar ik moest vooral denken aan High & Low van Akira Kurosawa uit 1963, eveneens een film over de zoektocht naar een crimineel (een ontvoerder ditmaal) in de achterbuurten van een Oosterse stad. In High & Low is het geen moeder maar een vader die met zichzelf in het reine probeert te komen. Naast een dodelijk offer zit in die film in de slotfase een zelfde soort confrontatie tussen jager en prooi, elk aan de andere kant van het politieglas.

8/10