Mon Oncle Antoine (Claude Jutra, 1971)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

shot0110

De National Film Board of Canada heeft een eigen YouTube-kanaal waar naast Canadese documentaires, korte films en animaties een enkele keer ook speelfilmklassiekers in HD geplaatst worden. Een van de meest recente titels in het aanbod is Mon Oncle Antoine uit 1971 van Claude Jutra (1930-1986). De film stond in eigen land sinds 1984 altijd boven aan de lijst met beste Canadese films ooit gemaakt. Die positie is onlangs overgenomen door Atanarjuat: The Fast Runner (2001) na de meest recente poll door het Toronto International Film Festival onder academici, critici en filmprofessionals. Mon Oncle Antoine staat nu op de tweede plek.

De film volgt tiener Benoit (Jacques Gagnon) tijdens een besneeuwde kerstperiode in een mijnwerkersdorp in landelijk Quebec waar hij woont in het winkelpand van zijn oom en tante. De winkel is een geliefd ontmoetingscentrum voor de dorpsbewoners want het is de ideale plek om te roddelen, een glaasje met oom Antoine te drinken en gezamenlijk te zingen. Naast levensmiddelen, gereedschap en andere dagelijkse benodigdheden kun je er ook terecht voor bruidssluiers en doodskisten. Voor de jonge Benoit is de winkel een speeltuin en zijn liefde en dood een spel, totdat een sterfgeval hem bewust maakt van zijn eigen sterfelijkheid en hij geconfronteerd wordt met de ware aard van de mensen die hem opvoeden.

Mon Oncle Antoine is een nostalgische film met veel aandacht voor de komische details in het alledaagse arbeidersleven en met een documentair oog vastgelegd door cameraman Michel Brault. De film was al eerder door de National Film Board of Canada op YouTube gezet, maar dan zonder ondertiteling. De nieuwe versie die vorige week werd geplaatst is een kopie met ingebrande Engelse ondertitels. Wie de film liever in het originele beeldformaat 1.66:1 wil bekijken in plaats van 1.33:1 kan altijd nog terecht bij de dvd-uitgave uit 2008 van het Amerikaanse label Criterion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *