Mind Crush, Bhajan Bhoy + Yunis in OCCII (29 juni 2024)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Muzikant Ajay Saggar deed afgelopen week als Bhajan Bhoy een vijf optredens tellende tournee samen met het Amerikaanse duo Mind Crush. De tweede show was vorige week zaterdag 29 juni in Amsterdam.

Yunis

De avond in OCCII werd geopend door Egyptische producer Yunis. De drumtracks uit zijn laptop lokten de dansers in het publiek naar voren. Een kaal klinkend basisritme was voldoende om mensen de eerste danspassen te laten zetten. Het hele optreden bestond uit een afwisseling van twee dezelfde akkoorden, opgebouwd uit een opeenstapeling van samples uit voornamelijk de Arabische muziekwereld. Yunis gebruikte de begeleiding voor het spelen van herhalende loopjes met gesamplede snaar- en blaasinstrumenten als bron. De opbouw was wat aan de trage kant. Het duurde lang voordat extra, uit elektronische apparaten tevoorschijn gehaalde percussie de set in een hogere versnelling bracht.

Bhajan Bhoy

Yunis’ afscheid betekende ook het vertrek van alle dansers. De overblijvers in OCCII gaven zich over aan de muzikale meditatie van Bhajan Bhoy. De opname van een tanpura diende als startpunt voor een set die golven teweegbracht waar de muzikant zijn improvisaties op liet drijven, afwisselend spelend op gitaar, melodica en toetsen. Het was een mooie aanloop naar de set van Mind Crush. De zittend musicerende Kendraplex (gitaar) en Chelsea Bridge (viool) haalden hun akoestische instrumenten door effectpedalen en reageerden op de geluiden die hun procedure opwekte. Dromerige drones gingen over in onbedaarlijke noise. Soms verdwenen de oorspronkelijke instrumenten in het geraas om later ongeschonden terug te keren aan het oppervlak. De geschoold klinkende Chelsea Bridge liet de strijkstok een keer uit vingers glippen en speelde onverstoorbaar verder door de snaren te tokkelen. Kendraplex raapte de stok op om er haar snaren mee te bewerken. Een fragment van het optreden kun je hier bekijken:

Na afloop van de concerten was naast een nieuwe plaat van Bhajan Bhoy, met een sessie die hij heeft opgenomen voor radiozender WFMU, ook een vinyluitgave te verkrijgen van de deze week verschenen John Peel Session uit mei 1990 van Ajay Saggars eerste band Dandelion Adventure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *