Men & Chicken (Anders Thomas Jensen, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Men & Chicken 1

Films van de Deen Anders Thomas Jensen zijn redelijk populair in Nederland. De dvd-box met zijn eerste drie speelfilms waren ruimschoots verkrijgbaar in de winkels en zijn vierde film Men & Chicken was slechts een honderdste punt verwijderd van de Silver Scream Award tijdens de afgelopen editie van het Imagine Film Festival. Ik zou graag net zo enthousiast willen zijn als iedereen, maar al halverwege Men & Chicken kwam ik helaas opnieuw tot de conclusie dat ik Jensens gevoel voor humor niet deel.

De hoofdpersonages in de films van Anders Thomas Jensen zijn meestal mannen met zowel een fysiek als een psychisch gebrek. Halfbroers Elias (Mads Mikkelsen) en Gabriel (David Dencik) lijden onder het feit dat ze een hazenlip hebben en onvruchtbaar zijn. Elias is een botte seksmaniak die zich meerdere keren per dag even moet afzonderen om zijn lustgevoelens ruimte te geven. Gabriel is een brok onzekerheid met chronische braakneigingen. Beide mannen willen weten waarom ze zijn zoals ze zijn en reizen daarom naar het afgelegen eiland Ork in zuidelijk Denemarken om voor het eerst hun honderd jaar oude biologische vader te ontmoeten.

Men & Chicken (Nikolaj Lie Kaas en Mads Mikkelsen)

Men & Chicken (Nikolaj Lie Kaas en Mads Mikkelsen)

Op vaders vervallen landgoed blijken nog meer onvruchtbare halfbroers met hazenlippen te wonen. Ze gedragen zich als The Three Stooges en slaan vreemdelingen maar ook elkaar op slapstickachtige wijze met allerhande voorwerpen. De Deense steracteurs, met naast Mikkelsen en Dencik het drietal Nicolas Bro (Nymphomaniac), Nikolaj Lie Kaas (The Idiots) en Søren Malling (onlangs nog te zien in Krigen), hebben zo te zien veel plezier in het vertolken van hun verknipte personages. Opgezette dieren zijn hun favoriete wapens. Er lopen ook heel veel levende dieren door gangen en andere vertrekken. Kippen zijn in de meerderheid. Wat in de afgesloten kelder verborgen gehouden wordt, blijft lang geheim.

De naam van het eiland verwijst naar de gemuteerde creaturen in The Lord Of The Rings. De vader is een wetenschapper en heeft zich op het eiland afgezonderd net zoals het titelpersonage in The Island Of Doctor Moreau. Als je bekend bent met het boek van H. G. Wells, of de verfilmingen kent uit 1932, 1977 en 1996, heb je al een vermoeden met wat voor experimenten vader zich zijn hele leven heeft beziggehouden. De film neemt heel veel tijd om dat vermoeden te bevestigen.

Men & Chicken (Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Mads Mikkelsen en Søren Malling)

Men & Chicken (Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Mads Mikkelsen en Søren Malling)

Tot en met de eerste confrontaties tussen de twee halfbroers en hun biologisch verwante lotgenoten is Men & Chicken zeker vermakelijk. Daarna sleept het verhaal zich naar een weinig verrassend slot. Het idiote gedrag van de vijf mannen is op den duur te veel van hetzelfde. De tweede helft van de film bestaat uit een opeenvolgende reeks lollig bedoelde non-events. Een enkel zijpad in de plot loopt dood, zoals een bezoekje aan een kleuterschool. Op een paar eigenaardige dieren na valt er visueel weinig te beleven – de plot wordt vooral verbaal afgehandeld. De ontrafeling van het grote mysterie mondt uit in een veel te lang durende, armoedig geïllustreerde lezing door Gabriel, de meest wijze van alle mannen.

Men & Chicken (Mads Mikkelsen)

Men & Chicken (Mads Mikkelsen)

Men & Chicken is niet bedoeld om serieus te nemen. Het absurdisme is echter niet zo heerlijk grenzeloos zoals bij Monty Python en blijft op bijna angstvallige wijze binnen de perken. De film breekt geen heilige huisjes af en stelt niets aan de kaak. De getoonde situaties zijn een beetje raar en vreemd en dat is het wel zo’n beetje. De regisseur doet af en toe een poging om controversieel uit de hoek te komen, maar maakt eigenlijk hele brave films. Vergelijk ze maar eens met het vroege werk van John Waters. De Amerikaanse regisseur hoefde zijn acteurs niet te schminken om ze er lelijk uit te laten zien en als er iets oneerbaars met kippen gedaan moest worden dan liet hij dat open en bloot zien. Bij vroege Waters moet ik soms de ogen sluiten omdat wat hij toont te choquerend is. Anders Thomas Jensen durft niet tot het uiterste te gaan.

4/10

One thought on “Men & Chicken (Anders Thomas Jensen, 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *