Maggie’s Plan (Rebecca Miller, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Maggies Plan 1

De muziek in de relatiekomedie Maggie’s Plan is grotendeels uitgezocht door Adam Horovitz van de Beastie Boys. Hij heeft onder meer het liedje uitkozen dat personage John (Ethan Hawke) graag heel hard afspeelt als hij aan zijn roman werkt. Wanneer het liedje later in de film terugkeert, wordt het gecoverd door een zangeres die met een kort optreden haar speelfilmdebuut maakt.

Bij een komedie hoort opbeurende muziek en dus vult Adam Horovitz de originele filmmuziek van componist Michael Rohatyn aan met klassieke ska van The Skatalites, Dandy Livingstone en Don Drummond. De dansbare ritmes en de opgewekte blazers worden gekoppeld aan Maggie (Greta Gerwig) terwijl niets erop duidt dat ze deze muziek thuis in New York in de kast heeft staan. Ze heeft geen tijd om muziek op te zetten, omdat ze het veel te druk heeft met gezinsuitbreiding en de relatie met de oudere antropologiedocent John.

Maggie's Plan (Ethan Hawke & Greta Gerwig)

Maggie’s Plan (Ethan Hawke & Greta Gerwig)

De enige keer dat Maggie aan een volumeknop draait is als ze Bruce Springsteen het zwijgen oplegt. John laat Dancing In The Dark luid door het huis schallen terwijl hij ijverig aan het typen is achter zijn computer. Hij hoort pas dat Maggie thuis is gekomen wanneer ze de muziek bruusk uitzet. Het liedje van The Boss staat symbool voor de kritieke fase waar het huwelijk van John en Maggie zich op dat moment in bevindt.

Dancing In The Dark keert later terug in de film op een ondergesneeuwde avond in Canada. John heeft een lezing gegeven op een congres in Quebec waar ook zijn ex Georgette (Julianne Moore) aanwezig is. De stroom is uitgevallen vanwege de extreme weersomstandigheden. Alle vluchten zijn geannuleerd. Het gestrande gezelschap vermaakt zich met een optreden van een duo dat een akoestische versie speelt van Dancing In The Dark.

De twee muzikanten zijn Tommy Buck en Kathleen Hanna. De zangeres maakte ooit deel uit van Bikini Kill en Le Tigre en speelt tegenwoordig in haar band The Julie Ruin. Een paar jaar geleden stond zij centraal in The Punk Singer. Die documentaire gaat over haar carrière, haar rol in de riot grrrl-beweging en de gevolgen van de ziekte van Lyme. Partner Adam Horovitz stond Kathleen Hanna bij tijdens de lange geneesperiode. Het feit dat ze in de film zo vrolijk staat te springen betekent dat het weer goed met haar gaat.

Maggie's Plan (Ethan Hawke & Julianne Moore)

Maggie’s Plan (Ethan Hawke & Julianne Moore)

Dancing In The Dark is niet een liedje dat je direct met Hanna associeert. Haar uitvoering, inclusief melodica, zit met plakband aan elkaar en lijkt nogal de draak te steken met het origineel. John en Georgette hebben waarschijnlijk goede gezamenlijke herinneringen aan het nummer. Ze zingen en dansen uitgelaten mee met de andere hotelgasten. Bruce Springsteen heeft de twee op indirecte wijze weer bij elkaar gebracht.

De versie van Kathleen Hanna kun je beluisteren via deze link. Het nieuwe album Hit Reset van The Julie Ruin verschijnt op 8 juli.

7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *