Macabre (Lamberto Bava, 1980)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

shock

Over het algemeen heb ik zeer weinig op met het werk van Mario Bava. Zal ik de films van zijn zoon Lamberto meer waarderen?

Mario Bava’s Shock (1977) durf ik op wel een redelijk geslaagde thriller noemen, vooral omdat we de gebeurtenissen langdurig lijken te zien vanuit de ogen van de verwarde moeder Dora (Daria Nicolodi). Door haar onbetrouwbare perspectief blijft het mysterie in stand tot aan slotbeeld. De vrouw is met haar zoontje en nieuwe echtgenoot teruggekeerd naar het huis waar ze met haar overleden echtgenoot heeft gewoond. De dood van haar vorige man spookt letterlijk na, zowel in haar gedachten als in het interieur, en net als Catherine Deneuve in Repulsion (1965) slaan bij Dora de stoppen door. Lijdt ze aan waanbeelden of is haar zoontje wel degelijk bezeten van de geest van zijn dode vader?

Shock was de laatste film van Mario Bava (1914–1980). Hij deelde de regiestoel met zoon Lamberto. Het verbaast me na het zien van Shock dat Lamberto’s debuutfilm Macabre, onlangs opnieuw uitgebracht door het Britse label Arrow Video, zo faliekant is mislukt. In Macabre is geen sprake van mysterie, omdat Lamberto te vroeg te veel verklapt. Alle mogelijke suspense wordt al de kop ingedrukt bij het bekijken van de dvd-hoes, de oude posters die in het bijgaande boekje zijn afgedrukt en het lezen van de tagline For God’s sake don’t raid the fridge!

Het is in Macabre alleen voor de blinde huisbaas Robert (Stanko Molnar) een verrassing dat gescheiden Jane (Bernice Stegers) het hoofd van haar minnaar Fred in de vriezer bewaart. Ze zat tijdens Freds auto-ongeluk naast hem, moest vanwege het trauma een jaar lang mentaal opgelapt worden in een sanatorium en kruipt nu elke avond met zijn hoofd onder de dekens. Hoe ze het hoofd heeft weten te bemachtigen, blijft verder buiten beschouwing. Robert vraagt zich af wat het gekreun boven zijn hoofd allemaal te betekenen heeft, maar het kost hem bijna een hele film om te ontdekken wat de kijker allang weet.

Jane’s dochter Lucy (Veronica Zinny), die bij haar vader woont, is net zo nieuwsgierig als de huisbaas. Het zou verrassend geweest zijn als we aan het eind van de film te horen zouden krijgen dat ook bij dochterlief een steekje los zit, maar helaas onthult Bava al in de eerste tien minuten van de film dat zij niet spoort. Hij toont uitgebreid hoe ze uit verveling haar broertje verdrinkt in de badkuip. Alle spannend bedoelde scènes zijn door voorkennis bij voorbaat ontdaan van hun angel.

Macabre is macaber, maar nergens bloedstollend. Het enige gestolde bloed zit in de dode kop van Fred.

3/10