Lucky Them (Megan Griffiths, 2013)

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Toni Collette als rockjournalist Ellie Klug in Lucky Them

Toni Collette als rockjournalist Ellie Klug in Lucky Them

De aanwezigheid van Johnny Depp in een film doet tegenwoordig meerdere alarmbellen afgaan. Depp is sinds Pirates Of The Caribbean een parodie op zichzelf geworden. De carrière van de acteur ging kwalitatief nog verder achteruit dankzij kostbare flops The Lone Ranger, Transcendence en Mortdecai. Hij is eenvoudig te mijden, zolang zijn naam maar duidelijk boven aan de filmposter staat. Helaas heeft Depp de neiging om soms zonder waarschuwing in een film op te duiken, met alle catastrofale gevolgen van dien. Een van die films is Lucky Them.

Vroeger verbond Johnny Depp zijn naam aan gerespecteerde regisseurs als Emir Kusturica, Jim Jarmusch, Roman Polanski en natuurlijk zijn trouwe maatje Tim Burton. De laatste jaren gooit hij zijn reputatie te grabbel door onaangekondigd op te duiken in flauwe komedies als 21 Jump Street en Jack and Jill. Dan kijk ik nog liever naar zijn dubbelgangers in de documentaire Just About Famous (Jason Kovacsev & Matt Mamula, 2010) en de nep-Depp in de opening van de botte komedie Tim and Eric’s Billion Dollar Movie (Tim Heidecker & Eric Wareheim, 2012) dan naar de echte Depp. De horrorfilm Tusk (Kevin Smith, 2014) is een redelijke genrefilm totdat Johnny Depp zijn entree maakt, vermomd als Guy Lapointe. Hoewel Lapointe een slechte imitatie is van inspecteur Clouseau, met raar hoedje en een vet Frans accent, mag het personage opnieuw komen opdraven in Kevin Smiths volgende film Yoga Hosers.

Als ik me beter had voorbereid op de film Lucky Them, door bijvoorbeeld ruim van tevoren de rolverdeling te bestuderen op IMDb.com, had ik dit lichte komische drama zeker aan me voorbij laten gaan. In Lucky Them gaat rockjournalist Ellie Klug (Toni Collette) uit Seattle in opdracht van haar hoofdredacteur (Oliver Platt) op zoek naar haar ex-vriendje, de al jaren spoorloos verdwenen beroemde singer-songwriter Matthew Smith. Een poster van Mudhoney aan de muur op het redactiekantoor wekt de suggestie dat de filmmakers een goede smaak hebben en dat het wel goed gaat komen met Lucky Them. Helaas is Ellie het cliché van een groupie die vrijwel met elke muzikant naar bed gaat die ze eerder op de dag heeft geïnterviewd. Haar relatie met Smith hield iets langer dan een nacht bestand en heeft diepe indruk gemaakt. Ze krijgt nog steeds waterig ogen wanneer ze thuis naar zijn beroemde laatste album luistert.

Johnny Depp als rocklegende Matthew Smith in Lucky Them

Johnny Depp als rocklegende Matthew Smith in Lucky Them

Lucky Them laat er geen twijfel over bestaan dat Matthew Smith gevonden gaat worden. De verbazing bij de kijker is groot als blijkt dat hij het uiterlijk heeft van Johnny Depp. In plaats van zichzelf schuil te houden staat de muzikant ’s ochtends vroeg ongegeneerd op zijn tuinhek te hameren. Dat is geen handige klus voor iemand die ongezien wil blijven, want er hoeft in de straat maar één buurman te komen klagen over het vroege lawaai en de muzikant is direct ontdekt. Matthew Smith is zeer geliefd bij heel veel fans, merkt Ellie eerder in de film wanneer ze straatinterviews afneemt. De fans vergelijken hem met Kurt Cobain, maar dan veel beter. Het is totaal ongeloofwaardig dat iemand die zo beroemd is, en met de uit duizenden herkenbare kop van Johnny Depp, jarenlang onopgemerkt met vrouw en kind in een dorp kan leven.

Nog erger dan de ongeloofwaardigheid van Smiths verborgen bestaan is de manier waarop Johnny Depp de scène speelt. Het enige dat de acteur doet is aanwezig zijn. Hij kijkt totaal onbewogen toe hoe bij Ellie de tranen uit ogen en neus stromen. Ze hadden net zo goed voor deze scène een dagje het wassen beeld van Jack Sparrow uit Madame Tussauds kunnen lenen en achter het tuinhek kunnen zetten.

4/10


Lucky Them is sinds begin dit jaar via Britse import verkrijgbaar op DVD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *