Loving Vincent (Dorota Kobiela & Hugh Welchman, 2017)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Het bijzondere project Loving Vincent is gemaakt met behulp van rotoscoop, olieverf en honderd schilders. Het werk van Vincent van Gogh komt in de film in beweging tijdens een zoektocht naar de omstandigheden rondom de dood van de schilder. Heeft hij daadwerkelijk zelfmoord gepleegd of is hij vermoord?

Loving Vincent is een Brits/Poolse coproductie met bijdragen van Ierse en Amerikaanse acteurs en actrices. Vincent van Gogh wordt door Poolse acteur Robert Gulaczyk gespeeld en het Franse personage Joseph Roulin (Chris O’Dowd) heeft een Iers accent. Vreemd genoeg heeft Roulins zoon Armand (Douglas Booth) een Londense tongval. Je zou verwachten dat Vincent van Gogh het hoofdpersonage is. In plaats daarvan staat Armand Roulin centraal en zijn reis om een brief van de overleden schilder te overhandigen aan diens broer Theo. Armand komt onderweg mensen tegen die ooit door Van Gogh zijn geportretteerd. Hun getuigenissen wakkeren bij de briefbezorger een theorie aan over een mogelijke moord. Hij raakt er steeds meer van overtuigd dat Van Gogh geen zelfmoord heeft gepleegd. Loving Vincent is daardoor meer een verkapt moordmysterie met Armand als amateurdetective dan een portret van een van de meest tot de verbeelding sprekende schilders uit de kunstgeschiedenis.

Loving Vincent (Douglas Booth als Armand Roulin)

De bewegende schilderijen dienen als decor voor flashbacks en lange dialogen. Vrijwel alles wat we te zien krijgen wordt vergezeld door een stem die vertelt wat we zien. Geen enkele flashback krijgt de kans om een eigen leven leiden. Door de tussenkomst en constante aanwezigheid van Armand Roulin blijft Vincent van Gogh op afstand en daarmee ook zijn dramatische laatste levensperiode. Armand loodst ons als een praatzieke gids langs de beroemde portretten en landschappen en heeft vaak ruzie met zijn gespreksgenoten. Zijn drankzucht en driftbuien maken verder geen heel erg boeiend personage van hem en zijn complottheorieën leiden de aandacht af van de kleurrijke kunstwerken.

De schilderijen komen in Loving Vincent tot leven, maar Vincent van Gogh zelf niet.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *