Le Sacre du Printemps

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Afgelopen weekend begon officieel de lente. Hoogste tijd voor een lenteoffer in de vorm van een compilatie met samples en citaten uit en bewerkingen van hét meesterwerk uit de vorige eeuw: Le Sacre du Printemps.

Componist Igor Stravinsky was zijn tijd ver vooruit met de muziek die hij componeerde voor het ballet Le Sacre du Printemps. De première op 29 mei 1913 in Théâtre des Champs-Élysées in Parijs zorgde voor enige ophef. Het publiek wist zich geen raad met de constante dissonanten en onophoudelijk wisselende maatsoorten. Voor- en tegenstanders gingen naar verluidt met elkaar op de vuist. Deze gebeurtenis wordt gereconstrueerd in de verder niet zo interessante speelfilm Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) met Mads Mikkelsen in de rol van Stravinsky. De tweedelige compositie werd pas later gezien als een meesterwerk en is uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke muziekstukken van de 20e eeuw. Het grote publiek kwam in aanraking met Le Sacre dankzij een segment in animatiefilm Fantasia (1940) van Walt Disney.

Le Sacre du Printemps was inspiratiebron voor moderne componisten en had grote invloed op diverse muziekgenres. Ik denk dat met name filmmuziek schatplichtig is aan het werk van Stravinsky. Misschien wel de bekendste echo’s zijn te horen in het hoofdthema dat John Williams componeerde voor Jaws (Steven Spielberg, 1975). Menige filmcomponist kan het niet laten om gulzig maten te lenen uit Le Sacre wanneer een actiescène extra spanning en vaart nodig heeft. Jazzmuzikanten als Ornette Coleman en Alice Coltrane citeerden of bewerkten delen uit het muziekstuk. Le Sacre du Printemps is rock-‘n-roll avant la lettre. Je hoort sporen terug in hiphop, electronica en industrial. De Britse band Coil gebruikt een sample als basis voor The Anal Staircase, het openingsnummer op het album Horse Rotorvator uit 1986. Een van de leukste versies vind ik Suiker van de Rotterdamse band Dull Schicksal, te vinden op een cd met de opmerkelijke titel Neem Die Pijp Uit Je Muil, Jij Hond (1992).

Ter gelegenheid van de lente heb ik een selectie met samples en citaten uit en bewerkingen van Le Sacre du Printemps verzameld en op Mixcloud gezet. In tegenstelling tot eerdere compilaties komt slechts een klein deel van de geselecteerde muziek uit de eigen collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *