La Loi Du Marché (Stéphane Brizé, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

La-Loi-du-Marche

Als je jarenlang hebt gewerkt is het moeilijk een voorstelling te maken hoe het leven eruitziet na het verliezen van je baan, maar als het je eenmaal overkomt, blijkt het werkloze bestaan een opeenvolging van vernederingen. De oudere werkloze Thierry krijgt de volle laag in het confronterende La Loi Du Marché.

La Loi Du Marché begint zonder introductie midden in een gesprek dat Thierry Taugourdeau (Vincent Lindon) heeft met iemand van de Franse versie van het UWV. Hij krijgt te horen dat de opleiding die hij heeft gevolgd op advies van een andere medewerker een zinloze onderneming is geweest. Thierry heeft kostbare maanden verspild en is weer terug bij af. Hij heeft een nieuwe baan hard nodig, want aan zijn huidige uitkering komt weldra een eind. Straks moet hij rondkomen van 500 Euro en dat is veel te weinig voor het onderhouden van zijn gezin.

De frustratie en wanhoop zijn van Thierry’s gezicht af te lezen. Het is benijdenswaardig hoe hij zijn waardigheid weet te behouden ondanks de woede die in hem zindert. Misschien blijft hij relatief kalm omdat hij door toedoen van alle tegenslag moedeloos en moe is geworden en geen energie meer over heeft om met zijn vuist op tafel te slaan. Hij wil graag weer aan de slag, maar vanaf een bepaalde leeftijd wordt een werkloos mens dat niet meer gegund. Bijna niemand zegt het hardop, maar in de ogen van de meeste werkgevers ben je na je 45ste afgeschreven. Aan het eind van een stroef verlopende sollicitatie via Skype krijgt Thierry te horen dat de kans klein is dat hij wordt aangenomen. U hoort nog van ons.

In bijna alle scènes is Thierry een verliezer en niet in staat het initiatief naar zich toe te trekken. De wereld heeft zich tegen hem gekeerd. Zijn pogingen om terug te keren op de werkvloer leveren veel ongemakkelijke situaties op. De grootste vernedering vindt plaats in een scène tijdens een sollicitatiecursus. De andere deelnemers mogen reageren op een video waarin Thierry tijdens een rollenspel een sollicitatiegesprek naspeelt. Ze fileren de man tot er niets meer van hem over is en zijn zich waarschijnlijk niet eens bewust hoe kwetsend en demotiverend hun opmerkingen zijn. Je zou bijna denken dat ze zich onbewust op hem afreageren. Veel van de stemmen blijven anoniem, want de camera blijft gefixeerd op het gezicht van het gegeneerde slachtoffer.

La-Loi-du-Marche2

 

Vincent Lindon is subliem in La Loi Du Marché. Hij wekt de schijn nauwelijks te hoeven acteren. De acteur vertolkt de werkloze fabrieksarbeider als een alleman. Lindon is Thierry. Hij houdt zijn emoties in toom en geeft de kijker alle gelegenheid om de reacties van het personage zelf in te vullen. Het is knap hoe hij zich weet te beheersen ondanks de grote hoeveelheid mentale klappen die hij moet incasseren. Thierry’s grootste motivatie is zijn gezin en regisseur Stéphane Brizé neemt ruim de tijd voor scènes uit een gelukkig ogend huwelijk. De film zou ondragelijk zijn geweest zonder de rock-’n-rolldansjes die Thierry met zijn vrouw (Karine de Mirbeck) en zijn spastische zoon (Matthieu Schaller) uitvoert. Op dat soort momenten weet hij dat hij geen overbodig mens is.

In het tweede deel van La Loi Du Marché heeft Thierry eindelijk een baan gevonden als bewaker in een supermarkt en is het hoofdpersonage zelf minder in beeld. We kijken door zijn ogen naar de gezichten van mensen die van diefstal worden verdacht. Die mensen zijn voornamelijk collega’s. Op het werk moet Thierry aanzien hoe ditmaal anderen in een vernederende positie belanden door toedoen van financieel onzekere tijden. De omstandigheden zijn anders, maar de kille bureaucratie is hetzelfde. Jonge managers in strakke pakken bekijken hun werknemers met het oog van een bewakingscamera, monomaan gefocust op het behalen van resultaten. Ze zijn enkel geïnteresseerd in procedures, statistieken en jaarafrekeningen en niet in mensen. Welke positie moet een werknemer in deze situatie innemen? Hoe ver ga je om je brood te verdienen? La Loi Du Marché stelt ons gewetensvragen.

9/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *