Krisha (Trey Edward Shults, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

krisha-1

De prettige bijkomstigheid van de stortvloed aan jaarlijstjes in december is dat er hoogtepunten boven komen drijven die ik eerder in het jaar heb gemist. Een van de lijstjes is de top 10 van de beste films van 2016 volgens regisseur John Waters. Zijn favoriet is de Amerikaanse film Krisha, het speelfilmdebuut van Trey Edward Shults.

Krisha begint met een uitgebreide close-up van het titelpersonage. Haar gezicht wordt door duisternis omhuld. Ze kijkt niet bepaald uitnodigend in de camera. Ze staat op het punt in woede of in tranen uit te barsten. Terwijl de camera heel traag op haar afkomt, klinkt dreigende muziek op de soundtrack. Dit lijkt meer op de opening van een horrorfilm dan een komisch drama.

De volgende scène speelt zich af in een zonovergoten buitenwijk in een welgestelde buurt ergens in de Verenigde Staten. In een lang ononderbroken shot arriveert Krisha (Krisha Fairchild) in de verlaten straat bij het huis waar ze met haar familie Thanksgiving gaat vieren. Voordat ze aanbelt, en we kennismaken met alle familieleden, horen we Krisha in zichzelf praten. Ze maakt een licht verwarde indruk. Gedraagt ze zich zo nerveus omdat ze haar familie na lange afwezigheid eindelijk weer ontmoet of is er meer aan de hand?

Krisha (Krisha Fairchild & Bill Wise)

Krisha (Krisha Fairchild & Bill Wise)

Krisha is geen horrorfilm, maar het personage Krisha is wel de nachtmerrie voor haar familie en vooral voor zichzelf. Tijdens het familiefeest ontdekken we tijdens ongemakkelijke komische scènes geleidelijk waarom de anderen zich zo onbehaaglijk voelen in haar bijzijn. Vooral zoon Trey (Trey Edward Shults) probeert zijn moeder zoveel mogelijk te ontwijken. De oplettende lezer zal gezien hebben dat de acteurs onder hun eigen namen acteren en dat de regisseur de rol van de zoon speelt. Krisha Fairchild is echter in werkelijkheid niet zijn moeder, maar zijn tante. Shults’ echte moeder Robyn Fairchild speelt overigens ook een niet onbelangrijke rol, vooral tijdens een intense confrontatie tegen het einde van de film.

De close-up waarmee Krisha begint geeft direct aan dat de film gaat over een vrouw in een geïsoleerde positie. De rest van de film probeert ze contact te krijgen met haar naasten om telkens weer vast te stellen dat ze een buitenstaander is. Ook de kijker heeft moeite om vat te krijgen op de situatie, want de film maakt meermaals onverwachte sprongen in de tijd. De filmstijl is afwisselend documentair en impressionistisch. Soms tolt en draait de camera door de kamer alsof de cameraman iets te veel heeft gedronken en maakt de films ons net zo draaierig als de benevelde Krisha zich voelt. Ook het geluid werkt desoriënterend omdat het volume bij vlagen extreem luid uit de speakers schalt en de soundtrack soms wordt overstemd door schreeuwende jongeren die tijdens het feest naar een wedstrijd op televisie kijken. Buiten klinkt het indringende geblaf van de vele honden die in en rondom het huis verblijven.

Krisha (Billie Fairchild, Trey Edward Shults & Krisha Fairchild)

Krisha (Billie Fairchild, Trey Edward Shults & Krisha Fairchild)

De film geeft weinig prijs over de achtergronden van de mensen die we zien, maar dat maakt de gevolgen van het buitenissige gedrag van Krisha niet minder indringend. De gebeurtenissen worden steeds pijnlijker om naar te kijken, zeker als het hoofdpersonage na het innemen van haar medicijnen ook een fles drank weet te bemachtigen. De vrouw is een tragisch monster. Ze weet dat ze haar eigen leven en dat van haar geliefden vernietigt, maar is niet bij machte de destructie tegen te gaan. Krisha kan slechts toekijken naar de schade die ze zelf aanricht. De film lijkt door de gekozen structuur uit elkaar te vallen, net zoals Krisha’s leven uit elkaar valt. Dat levert voor de kijker 83 even fascinerende als benauwende minuten op.

De carrière van actrice Krisha Fairchild bestond tot nu toe voornamelijk uit het inspreken van videospelletjes. Haar rol in Krisha is een laat hoogtepunt en te vergelijken met de intense personages van Gena Rowlands in de films van John Cassavetes, in het bijzonder A Woman Under The Influence uit 1974.

8/10


De volledige top 10 van John Waters kun je inclusief toelichting bekijken op artforum.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *