Het Amsterdamse trio Kanipchen-Fit presenteerde afgelopen zaterdag hun tweede album. Er zijn genoeg redenen om de muziek op Unfit For These Times Forever te prijzen, maar laten we het deze keer eens over de hoes hebben.
Kanipchen-Fit had zaterdag een feestje te vieren in OCCII. Vijf jaar na hun debuut Multibenefit is eindelijk het nieuwe album uitgekomen. Gitarist Empee Holwerda (ex-Solbakken) en de Amerikaanse zangeres Gloria Holwerda-Williams (ex-Pussy Poets) hadden al veel eerder vers songmateriaal willen uitbrengen, maar dat lukte pas na de komst van drummer Frank Sloos (ex-Treble Spankers). De albumpresentatie was overigens niet de afsluiting van de avond, want na Kanipchen-Fit speelde ook nog The Fire Harvest. Andersom was logischer geweest, maar The Fire Harvest speelde eerder op de avond als voorprogramma van Spain in Den Haag en kon niet op tijd in Amsterdam arriveren om daar voor de opening te zorgen.
De muziek van Kanipchen-Fit heeft dankzij Sloos een extra groove gekregen die goed past bij de volle, bijna jazzy akkoorden van Holwerda. De uitbundige Gloria was zoals gebruikelijk weer de blikvanger. Na hun energieke, uptempo set moest het achtergebleven publiek flink terugschakelen om in de stemmig te komen voor het introspectieve optreden van The Fire Harvest. In de nummers op hun door Daniel Romano geproduceerde album Singing, Dancing, Drinking speelt stilte een voorname rol bij de secuur opgebouwde spanning.
Kanipchen-Fit heeft zelf maar één rustpunt in de set. Middle Ages, dat op het album een centrale plaats inneemt, is wat betreft de tekstinhoud niet minder fel dan de overige nummers. Zonder dat de Verenigde Staten bij naam worden genoemd krijgt het land er flink van langs. This fascist state won’t leave us alone, zingen Gloria en Empee in Fight in koor. Het ontwerp van de felrode hoes verwijst indirect naar de politieke strekking van de meeste songteksten.
Drie mensen zijn verantwoordelijk voor het hoesontwerp. Het voorwerp dat op de voorkant staat afgebeeld is Lifesaver (2013), een kunstwerk gemaakt door Gloria. Op het eerste gezicht lijkt de cirkel op een zilverkleurige donut. Pas als je goed kijkt zie je dat de cirkel een reddingsboei is die wordt gevormd door speelkaarten. Sommige mensen kunnen met dit soort kaarten het verdere verloop van een mensenleven voorspellen. Uit angst voor mogelijke voorspellingen over tegenspoed blijven deze exemplaren omgekeerd en worden ze krampachtig door rode draden bij elkaar gehouden. Volgens de informatie op de hoes is Lifesaver niet zo lang geleden thuis door de katten vernield.
Als je de hoes openklapt komt de horizon van een grote stad tevoorschijn. Het stadsbeeld snijdt als de boeg van een schip door een zee van wolken. Deze collage van Empee lijkt symbool te staan voor de lange arm van de Verenigde Staten.
De derde ontwerper van de hoes is Sok. Welke Sok, vraagt u? G.W. Sok, natuurlijk! De voormalige vocalist van The Ex is de laatste tijd in zoveel andere bands actief dat er onlangs een compilatiealbum is uitgekomen om het overzicht te bewaren. Blijkbaar had de zanger en tekstschrijver desondanks tijd over om de laatste hand te leggen aan het ontwerp voor Unfit For These Times Forever. Sok heeft er onder meer voor gezorgd dat als je de hoes openslaat de skyline verrijst en als een kruising tussen een cruiseschip en een tanker op je af komt varen.
Unfit For These Times Forever is niet de eerste hoes die Sok heeft ontworpen. Eerder artwork van zijn hand is te bekijken op zijn website.