Kajaki (Paul Katis, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

kajaki

Regisseur Paul Katis houdt zijn speelfilmdebuut Kajaki ijzingwekkend spannend zonder gebruik te maken van muziek. Het grootste deel van zijn film speelt zich af op een grondgebied van enkele tientallen vierkante meter in een kloof nabij de Kajaki Dam in de Afghaanse provincie Helmand. Drie Britse soldaten zijn op verkenning wanneer een van hen op een mijn stapt. Hun collega’s merken tijdens de reddingsoperatie dat de kloof bezaaid ligt met Russische mijnen. Elke  manoeuvre kan de verkeerde zijn en de situatie nog nijpender maken dan hij al is.

Het beetje muziek dat we voor het ongeluk hebben gehoord komt uit de cd-speler van hospik Tug (Mark Stanley). Hij is zo te horen fan van de Kaiser Chiefs. Als Tug zijn maatjes probeert te helpen is in de vallei enkel het waaien van de hete woestijnwind te horen en de doodse stilte die voorafgaat aan de volgende misstap. De situatie is net zo explosief als in Le Salaire De La Peur (Henri-Georges Clouzot, 1953). Het grootste verschil is dat de chauffeurs in die klassieke Franse nagelbijter bij een onverwachte hobbel in de weg met hun vrachtwagen vol explosieven volledig weggevaagd worden. De soldaten in Kajaki raken zwaar verminkt, hebben letterlijk geen poot meer om op te staan, kunnen geen kant op en dreigen langzaam dood te bloeden als er niet snel hulp komt. De hulptroepen laten lang op zich wachten en de verbandtrommel raakt snel leeg.

Kajaki is meer horror dan thriller met de overblijfselen van de Russische invasie als een dertig jaar oud onzichtbaar monster. Na 100 beklemmende minuten voelt het niet als een opluchting maar als een vorm van verraad wanneer tegen het einde van de film tussen de laatste scène en de aftiteling alsnog nondiëgetische muziek aan de soundtrack wordt toegevoegd. Zangeres Phoebe Katis krijgt alle ruimte voor de gepolijst uitgevoerde hymne All Of My Life. Haar lofzang op het heldendom had ze beter kunnen bewaren voor het behalen van een finaleplaats bij het Eurovisie Songfestival. Het liedje maakt de kijker bewust van het feit dat het waargebeurde verhaal weer een voorbeeld is van een eenzijdige benadering van de War on Terror. De Britten zijn de grote helden en de vijand niet meer dan anonieme pionnen. Voordat All Of My Life over de speakers schalt, is Kajaki een film over de verschrikkingen van de oorlog. Door de inbreng van Phoebe Katis is Kajaki opeens niet meer de anti-oorlogsfilm die het tot dan toe leek te zijn.

7/10


Kajaki werd eerder dit jaar genomineerd voor een BAFTA in de categorie Outstanding Debut. Vanaf 8 juni is de film als Britse import verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *