Intruder (Scott Spiegel, 1989)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

intruder

Intruder is een ouderwetse horrorfilm over een maniak die ’s nachts huishoudt in een supermarkt. Gore in a store, noemt regisseur Scott Spiegel het op de totaal oninteressante commentaartrack bij de Blu-ray-editie die december vorig jaar verscheen bij het in culthorror gespecialiseerde Amerikaanse label Synapse Films. Spiegel roept verder heel vaak Oh, man!, Oh my God!, Oh, boy! en Good grief! Daar voegt Lawrence Bender (latere producer van onder meer Reservoir Dogs en Pulp Fiction) helaas weinig aan toe.

Intruder is in ongecensureerde vorm uitsluitend een film voor de liefhebber. Zelfs doorgewinterde slagers zullen bij sommige scènes het hoofd afwenden. De film werd niet zo lang geleden al in Nederland uitgegeven in de serie van Mr. Horror, maar die editie kun je beter negeren vanwege het ontbreken van extra’s en het verkeerde beeldformaat (1.33:1 in plaats van 1.78:1). De Blu-ray heeft naast de overbodige commentaartrack gelukkig nog een uitgebreide terugblik met medewerking van de meeste van de belangrijkste cast- en crewleden, extended cuts (in de meest letterlijke betekenis van het woord) en outtakes van wat bewaard is gebleven van Night Crew, de eerdere, kortere versie op 8mm die Spiegel opnam met Sam Raimi (regisseur van onder anderen The Evil Dead en Spider-Man) en Ted Raimi.

Andere vroege rollen in Intruder zijn voor Martin Sheens dochter Renée Estevez (The West Wing) en Burr Steers (tegenwoordig regisseur van Zac Efron-vehikels). Vreemd genoeg komt Intruder niet voor in Nightmare Movies, het naslagwerk van Kim Newman waarin verder vrijwel alle horrorfilms van na 1960 op zijn minst een keer bij naam genoemd worden.

6/10