In A Better World (Susanne Bier, 2010)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

betterworld

In A Better World is weer een goed voorbeeld van Deens acteertalent. Laat dat maar aan regisseuse en Oscarwinnares Susanne Bier over.

Denen zijn meester in het understatement. Ze weten dat wanneer de camera dicht op hun huid staat, ze kleiner moeten acteren. De film voelt wel wat te lang aan en glijdt in de slotfase richting melodrama toegelicht door Grote Wijze Woorden. Het Afrikaanse hoofdstuk verplaatst het centrale thema naar het wereldpodium, terwijl het thema al krachtig genoeg overkomt binnen de kleine Deense gemeenschap waar het merendeel van het verhaal zich afspeelt, op willekeurige straten, speeltuinen en schoolpleinen.

De spannendste scène is in een garage waar twee vaders elkaar uitdagen. Vader Anton (Mikael Persbrandt) wil zijn kinderen laten zien dat het dapperder is bij een conflict je andere wang toe te keren, dan voor geweld te kiezen, ook al ben je daar fysiek toe in staat. Na zijn demonstratie blijven de kinderen met een vraag zitten: heeft een morele winnaar eigenlijk wel echt gewonnen als hij weet dat de agressieve tegenpartij (Kim Bodnia uit The Bridge) zich ook een winnaar voelt en blijkbaar niets heeft geleerd van het passieve verzet? Het is een zeer relevante vraag en de kracht van de film zit in het feit dat je als kijker lang na afloop met het antwoord worstelt.

7/10