Imagine Film Festival (6): Sunrise (Partho Sen-Gupta, 2014)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

sunrise

Op het Imagine Film Festival draaien veel Anglo-Amerikaanse producties, maar er is ook ruimte voor films uit andere delen van de wereld. Tussen Chinese zwaardgevechten, gekostumeerd Koreaans oorlogsgeweld en dansende Griekse vampiers draaide tijdens het festival ook een psychologisch drama over een slapeloze agent die in nachtelijk Mumbai elke nacht op schaduwen jaagt.

Agent Joshi (Adil Hussain) achtervolgt met getrokken pistool een geheimzinnige schaduw in de straten en stegen van Mumbai terwijl de regen genadeloos op de stenen klettert. Zijn jacht komt steevast uit bij nachtclub Paradise. Op het podium dansen ongelukkig kijkende minderjarige meisjes tegen hun zin voor een zaal vol opgewonden mannen. Als de agent thuiskomt, vindt hij zijn meubels overhoop gegooid en is zijn dochtertje nergens te bekennen. De nachten volgen elkaar op zonder tussenliggende dagen. Het is altijd donker in Joshi’s leven. Sunrise is een Groundhog Night waar het hoofdpersonage maar niet uit weet te ontwaken. Langzaam wordt duidelijk welke persoonlijke tragedie tot zijn gemoedstoestand heeft geleid.

Nachtelijk Mumbai ziet er vanwege de stijlvolle cinematografie bijna aantrekkelijk uit. De levensomstandigheden zijn verre van aantrekkelijk, zeker voor tienermeisjes. De dreigende schaduwen stelen ‘s nachts jonge meisjes om ze op te sluiten en uit te buiten. Op het moment dat de camera een van de gestolen meisjes volgt en plaatsneemt tussen haar gevangen lotgenoten, verandert de film van een mysterie in een docudrama. De afwisseling van perspectief gaat ten koste van de tot dan toe opgebouwde sfeer. Sunrise verlaat de getroebleerde geest van Joshi en verandert in een televisiefilm over een sociaal probleem. Het is alsof je naar een Indiase versie van Taxi Driver zit te kijken waarbij minsten 40% van de film over Jodie Fosters personage gaat in plaats van Robert De Niro’s taxichauffeur Travis Bickle.

5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *