Iggy Pop: Gimme Danger To Stay Alive

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Iggy Pop laat dit voorjaar meerdere keren van zich zien in de Nederlandse bioscopen. Een foto met zijn portret komt voorbij in 20th Century Women (2016), er wordt over hem geschreven in een krantenknipsel dat aan de muur hangt in het café in Paterson (2016), de documentaire over zijn band The Stooges draaide tijdens het IFFR en de rockzanger is hoofdrolspeler in de Nederlandse documentaire To Stay Alive: A Method (2016).

Iggy Pop heeft een (zelf)destructief imago. Dat blijkt onder meer uit de titel Search & Destroy op het derde album Raw Power (1973) van The Stooges. Zijn band is vernoemd naar The Three Stooges, het komische Amerikaanse filmtrio dat bekend stond om de rake klappen die de leden elkaar constant gaven. Iggy Pop was naar verluidt de uitvinder van het stagediven, maar vergat daarbij in de beginfase uit te leggen dat het publiek de duikende zanger moest opvangen. Iggy’s eerste sprong eindigde op de zaalvloer en kostte hem een voortand. Er vloeide wel meer bloed tijdens zijn optredens. Als je de Nederlandse popbladen uit de jaren zeventig doorbladert zie je menigmaal een foto van Iggy’s bebloede ontblote bovenlijf voorbijkomen. Zijn grootste solohitsingle Lust For Life zal dankzij Trainspotting (1995) voorgoed met harddrugs geassocieerd blijven.

Iggy Pop in Gimme Danger

De zanger werd in Nederland beroemd en berucht vanwege zijn optreden in TopTop. Binnen de vijf minuten die hij tot zijn beschikking kreeg, had hij meer zin om de studio af te breken dan om Lust For Life te playbacken. Iggy Pop heeft waarschijnlijk wilder geleefd dan zijn generatiegenoten David Bowie en Lou Reed, maar heeft zijn muzikale vrienden toch weten te overleven. Hij is ook het enige nog levende originele bandlid van The Stooges. Aan zijn afgetrainde torso te oordelen heeft hij dat te danken aan een abonnement op de sportschool.

Iggy Pop heeft als acteur een bescheiden cv opgebouwd. Hij speelde in 1986 een potje pool met Tom Cruise in The Color Of Money en kwam even voorbij in de punkfilm Sid and Nancy. Hij leverde bijdragen aan de cultfilms Cry-Baby (1990), Hardware (1990) en Tank Girl (1995). Vorig jaar speelde hij de hoofdrol als een karikatuur van zichzelf in de mislukte thriller Blood Orange (2016). In 1993 werkte Iggy voor het eerst samen met regisseur Jim Jarmusch en speelde hij tegenover collega Tom Waits in het derde deel van de korte filmreeks Coffee and Cigarettes. Twee jaar later deelde hij een scène met onder anderen Billy Bob Thornton en Johnny Depp in Jarmusch’ Dead Man.

Vanwege de vriendschap tussen zanger en regisseur was Jarmusch de logische kandidaat voor het maken van de documentaire over de carrière van The Stooges. Gimme Danger is een prima introductie voor wie nog niet bekend is met de invloedrijke rockband. Wat betreft vorm is Gimme Danger een rockbiografie zoals er zoveel bestaan. De hand van Jarmusch is nergens te herkennen. De film begint in 1974 wanneer de band uit elkaar valt en vertelt daarna aan de hand van archiefmateriaal en Iggy Pops anekdotes het chronologische verhaal van een band die een grote inspiratiebron was voor de punkbeweging. Een van de concertopnamen is op slordige wijze in het bredere filmkader geplaatst waardoor Iggy Pop enige tijd slechts gedeeltelijk in beeld is. Verhalen waar geen beelden van beschikbaar waren worden verteld aan de hand van animaties, een vorm die wel vaker gebruikt wordt in rockbiografieën.

Een van de leuke wetenswaardigheden in Gimme Danger is de reden waarom de teksten van Stooges-nummers slechts bestaan uit een beknopt aantal woorden. Iggy Pop vertelt dat hij zich liet inspireren door het kindertelevisieprogramma Lunch With Soupy Sales. Kinderen mochten Soupy brieven sturen op voorwaarde dat ze daarbij 25 woorden of minder gebruikten. Iggy paste hetzelfde principe toe op zijn songteksten. Ook in To Stay Alive: A Method geeft de zanger toelichting over de achtergronden bij enkele recente liedjes die hij heeft geschreven.

To Stay Alive: A Method (Michel Houellebecq & Iggy Pop)

Iggy Pop heeft in To Stay Alive vooral een verbindende rol. Met doorleefde diepe stem draagt hij voor uit het gelijknamige essay van Michel Houellebecq. De tekst is een ode aan het lijden en de dichtkunst. De teksten vormen de aanleiding voor ontmoetingen met drie Franstalige amateurdichters die hun lijden hebben omgezet in poëzie. Iggy rijdt in zijn woonplaats rond in een grote zwarte Rolls-Royce en lijkt zijn lijden daarmee ruimschoots te hebben gecompenseerd.

De Rolls-Royce staat in schril contrast met de armoedige, kleine eenkamerwoning van dichteres Anne-Claire. Zij dicht om grip te krijgen op haar bipolaire conditie. Haar vindingrijke woordspelingen, zoals in het gedicht waarin ze jongleert met vervoegingen van het werkwoord être, gaan helaas grotendeels verloren in de vertaling. Regisseur Erik Lieshout en coregisseurs Arno Hagers en Reinier van Brummelen gebruiken een paar keer double exposure om de mentale staat van de geïnterviewden te verbeelden, zoals in een scène waarin Anne-Claire uit het raam staart en ze tegelijkertijd als een spookverschijning te zien is door het openstaande raam van een naastgelegen pand. Hetzelfde effect wordt ook gebruikt in de gangen van de psychiatrische kliniek waar de angstige Jerome doorheen dwaalt. De kijker ervaart hoe gedesoriënteerd de man zich door het gebouw beweegt.

To Stay Alive: A Method

Iggy Pop bezoekt aan het eind van de film het huis van Vincent (Houellebecq). De zanger bewondert het bloemetjesbehang dat hem aan het huis van zijn grootmoeder doe denken en krijgt als enige toestemming om Vincents geheimzinnige kunstobject te bekijken (1). Het duurt een tijdje voordat de belofte van de ondertitel A Feelgood Movie About Suffering wordt waargemaakt en we definitief de hoopgevende conclusie mogen trekken dat poëzie werkelijk redding biedt en mensen sterkt. Het slotbeeld geeft reden tot een goed gevoel. Precies op het moment dat Iggy Pop met de andere filmpersonages tijdens een zelfverzekerde minimars door Parijs op het punt staat een kruispunt over te steken, springt het stoplicht op groen. Niets houdt hen meer tegen.

Gimme Danger is op dvd en Blu-ray verkrijgbaar in de betere platenzaak, inclusief drie korte, niet echt ter zake doende extra’s. To Stay Alive draait op moment van schrijven nog steeds in enkele filmhuizen.

Gimme Danger 6/10 | To Stay Alive 7/10


(1) De kijker krijgt het kunstwerk van Vincent niet te zien en mag zelf raden waar het uit bestaat. Aan de muziek die is te horen en de lichten die over het gezicht van Iggy Pop glijden valt op te maken dat het kunstwerk een reconstructie is van een van de flashbacks die we eerder in de film hebben gezien. De muziek is afkomstig uit de herinnering aan het schoolfeest waar Vincent zijn grote liefde innig zag dansen met een andere jongen. Iggy Pop bevindt zich precies op de plek waar Vincent als tiener indertijd aan de rand van de dansvloer verdrietig stond toe te kijken. De dansende personages uit de herinnering zullen hoogstwaarschijnlijk zijn vervangen door op mensen gelijkende machines. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *