IFFR 2015 (2): Crumbs (Miguel Llansó, 2015)

Facebooktwitterpinterestlinkedin

crumbs

Crumbs is een post-apocalyptische sciencefictionkomedie die zich afspeelt in Ethiopië. Die omschrijving alleen al is voldoende om de film te willen zien. De wildernis van het Afrikaanse land leent zich uitstekend als decor voor een wereld waar heel lang geleden een wereldoorlog heeft gewoed en waar nauwelijks nog mensen wonen. De woeste bebossing wekt de suggestie dat een beschaving overwoekerd is door oprukkende gewassen. Boven het landschap hangt een ruimteschip doelloos en roestig rondjes om zijn eigen as te draaien.

De gebochelde Gagano (Daniel Tadesse) woont met zijn vriendin (Selam Tesfaye) in een uitgestorven bowlingcentrum waarvan het dak lekt. Hun relatief rustige leventje wordt opgeschud wanneer Gagano tijdens een van zijn zoektochten tussen wrakstukken zijn amulet verliest. Op dezelfde dag gaat het licht vanzelf aan boven de bowlingbanen. Uit het gat waar normaal gesproken de ballen rollen klinkt gezang van een man. Het lijken slechte voortekenen. Gagano gaat in zijn eentje te voet op reis naar de afgelegen verblijfplaats van de heks, hopend van haar te vernemen wat voor onheil hen mogelijk boven het hoofd hangt.

Onze breekbare held krijgt een plastic speelgoedzwaard mee ter bescherming. Hij raakt het voorwerp meteen kwijt bij een confrontatie met een gemaskerde ruiter en zet zijn wandeltocht ongewapend voort. De ruiter probeert het zwaard te slijten bij een pandjesbaas die verspreid over de film vaker vergelijkbare prullaria uit onze eeuw aangeboden krijgt. Thuis in het bowlingcentrum bidt Gagano’s vriendin bij een altaar ter ere van een god die op de foto verdacht veel lijkt op basketbalspeler Michael Jordan. Het amulet dat Gagano was kwijtgeraakt is een Teenage Mutant Ninja Turtle. Hij biedt de heks een elpee van Michael Jackson aan als dank voor haar diensten. Plastic speelgoed en afbeeldingen van sporthelden en popfenomenen uit de lang vervlogen Westerse beschaving hebben in de verre toekomst nieuwe betekenissen gekregen en zijn relikwieën geworden. Onze geschiedenis wordt geïnterpreteerd en herschreven aan de hand van afval dat moeilijk afbreekbaar is.

Tijdens de Q&A-sessie na afloop van de wereldpremière van de film gaf de vrolijk gestemde Spaanse regisseur Miguel Llansó toe een fan te zijn van de sciencefictionjazzfilm Space Is The Place (1974) met Sun Ra, de orkestleider die beweerde afkomstig te zijn van Saturnus. Ook in die cultfilm worden goedkope plastic voorwerpen gebruikt voor futuristische doeleinden. Vaak had Llansó voldoende aan bestaande Ethiopische locaties zoals de wonderlijke bouwwerken in een dierentuin aan de rand van een meer dat uit een sprookjesboek lijkt te komen. De Spaanse regisseur brengt zijn sociale thema’s in Crumbs aan de orde zonder dat hij zijn verhaal stijf roert met pretenties. Er mag gelachen worden om zijn aanklacht tegen de globalisering.

7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *